Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и

...
Десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и
Коментари Харесай

Кои болници са заплашени от закриване заради тежко финансово състояние?

Десет общински лечебни заведения са в извънредно тежко финансово положение и най-вероятно ще се наложи да бъдат преструктурирани. Това стана ясно след съвещание на синдикати, работодатели и държавно управление в Националния тристранен съвет..

Дълговете, които са натрупали общинските лечебни заведения все още, надвишават 100 млн. лв., демонстрират данните на здравното министерство.

Бойко Пенков, зам.-министър на опазването на здравето: Проблемът, който се очерта при тях, е че прекомерно огромен разход, приходите, които те получават по линия на здравното обезпечаване отиват главно над 75% за фонд работна заплата, заплати за хората, които се трудят в тези лечебни заведения.
Общо 31 лечебни заведения са в тежко финансово положение, демонстрират данните на Сдружението на общинските лечебни заведения в България. От тях, 10 не могат да заплащат даже заплати на чиновниците си. Сред най-закъсалите лечебни заведения са тези в Петрич, Белоградчик, Тутракан, Омуртаг и Димитровград.

Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България: Нещата излизат от надзор, това е което можем да кажем, това е повода дни наред да обикаляме сред тази и прилежащата постройка да търсим подпомагане от страна на хората, които могат да създадат нещо, преди нещата да придобият необратим темперамент.
В момента здравното министерство прави разбор на лечебните заведения като се чака той да бъде подготвен до 10 дни както и съответни оферти за преструктуриране на лечебните заведения където е допустимо.

Гинка Чавдарова, ръководител на Националното съдружие на общините в България: Досега с 6 млн. лв. се помагаха на 60 лечебни заведения в отдалечени райони, най-малко с 12 млн. лв. тази година първоначално да се помогне с цел да могат да оцелеят до момента в който стигнем до тези преструктурирания, решения за друга вероятност.
В димитровградската болница " Св. Екатерина " не са вземали цялостния размер на заплатите си към този момент две години. За това алармираха работещите в здравното заведение в отворено писмо. Под текста са се подписали над 100 души.
Златка Генчева, синдикален водач на КНСБ в МБАЛ " Св. Екатерина ": Вземаме проценти от нашите трудови хонорари - 50,60, 70, 80, 90 %. В рамките на 200-300 лева
Затова на болничното заведение с поддръжката на общината се постанова да вземе нов заем.

Иво Димов, кмет на Димитровград: Мисля, че това единственият вид, с цел да бъде нормализирана болничното заведение.
На съвещанието на Тристранния съвет през днешния ден бяха направени две оферти. Синдикатите упорстват лечебните заведения да не са към този момент търговски сдружения, а работодателите - да се позволи тяхното приватизиране. Нито едно от предложенията не беше подкрепено от държавното управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР