Десеноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в

...
Десеноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в
Коментари Харесай

Десноцентристките партии печелят ключови регионални избори в Германия

Десеноцентристките сестрински партии ХДС и ХСС завоюваха районните избори в двете южни провинции на Германия Бавария и Хесен, а политическите сили от ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц се показаха едва, демонстрират първите планирани резултати, представени от ДПА.

Германската социалдемократическа партия на Шолц (ГСДП) и съдружните им сътрудници Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП) понасят рекордни загуби. ГСДП реализира исторически най-слабия си резултат в Хесен, демонстрират екзитполовете на публичните малките екрани Цет Де Еф и АРД, написа Българска телеграфна агенция.

В същото време мощно се показва крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) - и в двете провинции тя е втора политическа мощ.

Изборите в двете стопански мощни провинции, в които живее съвсем една четвърт от популацията на Германия, бяха считани за значима инспекция на електоралните настройки в средата на мандата на националната коалиция в Берлин, отбелязва ДПА.

В Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС), ръководен от районния министър председател Маркус Зьодер, събра 36,5 на 100 от гласовете, съвсем колкото и на последните избори преди пет години - което нито усилва, нито понижава възможностите му да завоюва кандидатурата на консерваротите за канцлер за парламентарните избори през 2025 година

Коалиционните му сътрудници в ръководството на Бавария от партия " Свободни гласоподаватели " - районна консервативно-либертарианска партия - усъвършенства резултата си от 2018 година (11,8 на сто) и в този момент получава 14,4 %.

Зелените, които преди бяха най-голямата опозиционна партия в Бавария, събират 15,8 на 100, което е леко оттегляне, а АзГ повишава внезапно резултатите си от 10,2 % през 2018 година на 15,9 в този момент.

Канцлерската партия ГСДП съумява да реализира едвам едноцифрен резултат в Бавария - 8,2 на 100. Според прогнозните резултати СвДП няма да преодолее 5-процентния предел за влизане в регионалния парламент, тъй като събира единствено 2,9 % от гласовете.

В Хесен Християндемократическият съюз (ХДС) на районния министър председател Борис Райн реализира забележителен триумф, получавайки поддръжка от 34,9 на 100 от гласоподавателите при 27 на 100 през 2018 година

Резултатът на Зелените, досегашния съдружен сътрудник на ХДС в ръководството на тази провинция, спада от 19,8 % на последните избори на 15,6 на 100 в този момент. ГСДП, чийто претендент за районен министър председател на Хесен беше федералният вътрешен министър Нанси Фезер, реализира нов исторически антирекорд в представянето си в тази провинция след този преди пет години (15,6 % на тези избори при 19,8 през 2018 г.), макар че Хесен е някогашен бастион на социалдемократите.

АзГ реализира триумф и тук и се изкачва от 13,1 % през 2018 година до 17,2 % в този момент.

Според прогнозните резултатите крайнолявата партия " Левите ", която до момента беше показана в ландтага на Хесен, събира 3,3 % от гласовете и не прескача бариерата, до момента в който СвДП се чака да резервира мястото си в него със своите 5 на 100 поддръжка от гласоподавателя.

Резултатите на районните избори на ръководещата коалиция на Шолц са изцяло в унисон със срутва, който социолозите регистрират в доверието към нея - на парламентарните избори през 2021 година то беше 52 %, а в този момент се е сринало до 38 на 100. Особено тежко наранена от тази наклонност е ГСДП, отбелязва ДПА.

Фезер изрази разочоравание от неуспехите на партията си.

" Още преди изборите социологическите изследвания посочваха, че няма да ни е елементарно. Ето за какво за нас тези резултати не са изненада, само че все пак са мощно разочароващи ", сподели тя в изборната вечер.

Генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт призна, че резултатите са и сигнал към Берлин. " Не сме глухи и слепи ", разяснява той и добави: " Тези изборни резултати са и сигнал към нас. "

И в двете провинции АзГ е втора политическа мощ, което е ясно удостоверение за възхода на крайната десница в цяла Германия - а освен в източните провинции.

Подобни триумфи в относително благоденстващи елементи на някогашната Западна Германия дават нов подтик на АзГ, отбелязва ДПА. Партията дълго време черпеше поддръжката си главно от някогашната комунистическа Източна Германия, само че тези резултати удостоверяват, че възходящата мощ на АзГ е общонационален феномен.

Всички партии се зарекоха да не позволяват АзГ в ръководството на нито една от двете провинции, запазвайки санитарния кордон против присъединяване на тази партия във властта, защото е считана от мнозина за антисистемна.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц поздрави районните министър председатели на Бавария и Хесен Маркус Зьодер и Борис Райн и в същото време се обърна към партията си с апел да остане единна.

В обява в Екс той дефинира резултата на Райн като " ефектен ". " Това демонстрира единствено едно: единството и ясните позиции се отплащат ", добави Мерц.

По думите му в случай че сегашната наклонност се резервира, " най-късно до изборите през 2025 година с хаоса на управлявщата на федерално ниво коалиция ще бъде завършено ".

В поздравлението на Мерц към водача на ХСС Зьодер липсваше споменаване на държавното управление в Берлин.

" Избирателите в Бавария за следващ път дадоха на ХСС доста явен мандат да ръководи и сполучливата консервативна коалиция ще може да бъде продължена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР