Дерогацията за работа на Лукойл“ с руски петрол засега остава.

...
Дерогацията за работа на Лукойл“ с руски петрол засега остава.
Коментари Харесай

Цените на горивата ще скочат?

Дерогацията за работа на „ Лукойл “ с съветски нефт към този момент остава. Условието е рафинерията да внесе 1,5 милиарда лева налози и невнесената до момента свръхпечалба. Темата стана мотив и за следващите политически мнения.

„ Едва ли някой е наясно какви пари има в касата на „ Лукойл, само че това, което ми прави усещане, е, че това е напълно политическо решение. Това, което се случва, не може да му се търси нито икономическа, нито нормативна логичност, това е стопроцентова политика. В целия този безпорядък, който беше основан и го виждаме в последните дни, на фона на рецесията в Палестина, не мога да си показва по какъв начин ще създадат тази композиция от това да понижат цената със 73 стотинки, да изпълнят хазната и да стабилизират националната сигурност “, каза енергийният специалист Димитър Иванов в студиото на „ България заран “.

По думите му този ход е можело да се направи след изборите.

„ Става дума за избирателен ход. От 1,5 милиарда действителни – тези, които може да получи страната тази година, са 500 млн. лева Тези милиони са така наречен свръхпечалба – новият механизъм. Това са средствата, които биха могли да бъдат внесени в бюджета. Странно е за какво страната би трябвало да получава увещание от компания, че ще получи налозите, които са по закон. Така нар. „ скалъпване “ на бюджета със средства от енергийния бранш и най-много от тази компания няма да се реализира, защото приказваме за пари, които би трябвало да бъдат импортирани до края на 2023 година “, поясни финансовият анализатор Михаил Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иванов е на мнение, че има няколко „ фантасмагории “ в държанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

 

„ От известно време Urals – съветският петрол, който ние консумираме посредством „ Нефтохим “, е по-евтин, обичайно, с 10% от котировка Brent. Но Urals към този момент няма котировка. Вчера Brent беше 92 $, само че Urals няма котировка на 82 $. Взима се пристанището „ Росенец “, взима се кейовата стена, само че всички уреди за придобиване на нефт или на петролни артикули са благосъстоятелност на „ Нефтохим “. Пробивът в геополитическата теза, тъй като „ Нефтохим “ има стабилизираща роля във връзка с горивата в Черноморския басейн “, акцентира енергийният специалист.

Според Иванов  е допустимо ние да получаваме нефтопродукти от Турция .

„ От Турция ще получаваме съветски нефт, модифициран като нефтопродукти, които ще ни затруднят пазара. Ние имаме 90% стратегически ресурси, само че в България няма толкоз уреди, те седят в чужбина. Изпълнението на европейската норматива ще бъде мощно затруднено от това, че ние няма да можем да изпълняваме европейски наставления, само че ще водим енергийни борби на вътрешен терен “, обърна внимание той.

Не знам господин Бойко Борисов и господин Делян Пеевски с какви принадлежности разполагат за оказване на напън за събиране на средства . Това е приоритет на Национална агенция за приходите, която не е в полето на двамата, а по-скоро на съдружните им сътрудници. А във връзка с това за какво не са събрани средствата – това е нов механизъм. Но несъмнено, когато има налози, които би трябвало да се заплащат, би трябвало да бъдат платени. Това е функционалността на Национална агенция за приходите – да извършва своята активност “, разяснява Михаил Кръстев.

Попитан дали дерогацията ще излезе по-скъпа, в случай че бъде анулирана, той отговори: „ Напълно обикновено е, когато един значителен фактор отпадне.  Тези прословути 73 стотинки би трябвало да се знае, че когато беше въведена концепцията за тях, имаше заплаха да бъдат възприети като прикрито мито и Европейската комисия ще ни накаже за него. И би трябвало да знаем, че в България горивата са относително евтини на фона на европейския пазар. Ние сме с най-ниския данък в Европейски Съюз . “

 

Кръстев не отхвърли, че  може да се чака покачване на цените на горивата .

„ Не може да чакаме понижение. Дори да бъдат взети тези 73 стотинки и по-късно да бъдат раздадени като помощи на колонките, това подтиква потреблението на горива по време на икономическа рецесия, когато ние би трябвало да ограничаваме потреблението и след това още веднъж инфлацията ще ни излезе през тавана, ще се чудим от кое място е пристигнала. Когато едно законодателство се трансформира поради една компания и когато политиците се занимават с нея – това е неприятен сигнал за вложителите “, безапелационен е финансовият анализатор.

Димитър Иванов добави, че  сега, в който се отнеме дерогацията, се лишава опцията ние да взимаме устойчиво по-евтин нефт .

„ Ако на международните котировки проработи Brent, на нашите ръководещи им споделям – цената няма да бъде 73 стотинки надолу, а ще бъде 40-50 стотинки нагоре. Вместо те да си създадат хубавата агитация, която вършат със себе си преди изборите, ще имат доста тежки политически последици “, отсече той.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР