Дерогацията (изключението) за внос на руски петрол в България ще

...
Дерогацията (изключението) за внос на руски петрол в България ще
Коментари Харесай

На първо четене. Забраната за внос на руски петрол влиза в сила на 1 март

Дерогацията (изключението) за импорт на съветски нефт в България ще бъде предварително прекъснато на 1 март . Това реши Народното събрание на първо четене в понеделник.

Освен това от 1 януари влиза в действие възбраната за експорт на горива, създадени от съветски нефт, одобриха депутатите. Решението на Народното събрание в понеделник идва след реализирано сред ръководещите сътрудници от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

Агенция " Митници " ще би трябвало да ревизира складовете и да опише наличните горива и недопечен съветски петрол към 31 декември 2023 година Горивата, които не могат да се продадат на българския пазар заради екологични съображения, могат да бъдат изнесени по открития в Регламент на Европейския съюз ред.

Това планува законопроектът, гласуван без разисквания в пленарната зала. Заседанието в понеделник се организира макар опитите на депутати от проруската партия " Възраждане " да го саботират. Те препречиха пътя до парламентарната естрада и пробваха да изключат звука от колоните в залата. Те желаят да бъде спрян на Паметника на Съветската войска.

С решението от понеделник България приключва предварително утвърдената през май 2022 година от Европейската комисия за импорт на съветски петрол за потребностите на рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " . Предстои решението да бъде гласоподаване и на второ четене.

Правото на България да продължи да внася нефт от Русия беше със период до края на 2024 година , като това е изключението от глобите, наложени на Москва от Европейския съюз поради нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 година

Впоследствие българският парламент гласоподава дерогацията да отпадне по-рано - през октомври 2024 година Малко по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха да упорстват това да се случи още по-скоро, a ПП-ДБ беше срещу.

Междувременно " Лукойл " сподели, че бизнеса си в България. През последните години съветската компания не плащаше налог облага. През последните месеци обаче държавното управление, регулаторите и Народното събрание започнаха редица дейности против нея.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР