Депутатката от Демократична България Елисавета Белобрадова се появи в парламента

...
Депутатката от Демократична България Елисавета Белобрадова се появи в парламента
Коментари Харесай

Белобрадова в НС с тениска на Гоце Делчев навръх годишнината |

Депутатката от " Демократична България " Елисавета Белобрадова се появи в Народното събрание с тениска с лика на Гоце Делчев през днешния ден, във връзка 150-ата годишнина от рождението на революционера.

В Народното събрание годишнината означиха парламентарните групи на Има Такъв Народ и ГЕРБ-СДС с заявления.

Началото на днешното пленарно съвещание дадоха две заявления, в които депутатите се разделиха  на два лагера - " за " или " срещу " метода на държавното управление за договарянията със Северна Македония. Така отново бе подложен въпросът " Чий е Гоце Делчев "?

В декларация от ГЕРБ-СДС Петър Николов съобщи, че само нация, която пази и почита своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща през днешния ден. 

" Общество, което си разрешава да фалшифицира историята, не е и няма по какъв начин да бъде част от европейското семейство на споделени полезности ", съобщи той.

Николов напомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за основаване на македонска нация, взема решение да съобщи костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, въпреки тогавашният македонски министър председател да дефинира Гоце Делчев като " един българин без значение за освободителните битки ", с течение на времето великият челник се е трансформирал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска еднаквост, като за задачата политическото завещание е целеустремено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни.

Николов добави, че и актуалният македонски президент Стево Пендаровски е признал за безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е определял като българин.

Депутатът не пропусна да разкритикува Кирил Петков за визитата му в Северна Македония и по-конкретно -  за решението му да не посети гроба на Гоце Делчев.

" Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е наложително място за поклонение за публична българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от настоящия министър-председател Кирил Петков. "

В края на декларацията си той съобщи: " Бог да пази България - родината на Гоце Делчев "

Александър Александров от Има Такъв Народ също в декларация уважи годишнината от рождението на Гоце Делчев и съобщи, че той е " народен воин на България и Северна Македония. На двете страни. Не може да бъде иначе. "

Той съобщи, че " ИТН " напълно поддържа новия метод на държавното управление за договарянията със Северна Македония

" Считаме и сме уверени, че непрестанното съдействие в стопанската система, културата, спорта и в чисто човешките връзки е от изгода на двете страни. "

Александров допълни, че от Има Такъв Народ не оспорват правото на еднаквост на Северна Македония  " такава, каквато се усеща ", само че не поддържат целенасочена замяна на историята. 

Александров прикани да се съблюдава договорът за добросъседство и да няма " превъзбудени послания " какъв брой доста неща разделят двата народа, а да мислим за това, което ни сплотява.

" Нека дружно погледнем в общото ни бъдеще и дано добре знаем - два пътя няма. Или тук, под необятно скроената дреха на Европейския съюз, или там като финален отзвук на едни отминали времена ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР