Депутатите забраниха на младите шофьори да карат мощни коли. Това

...
Депутатите забраниха на младите шофьори да карат мощни коли. Това
Коментари Харесай

Депутатите забраниха мощните коли за млади шофьори

Депутатите не разрешиха на младите водачи да карат мощни коли. Това с приемането на промени Закона за придвижване по пътищата на първо четене. До една година след взимането на брошура те няма да могат да карат сред 22 и 6 часа и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили. За първите 12 месеца към тях е планувана нулева приемливост за приложимост на алкохол. Контролните точки за новите водачи пък да бъдат на половина.
Пътна полиция ще има цялостен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени санкции от нарушавания да остават в бюджетите на общините.
Според измененията наказания могат да се постановат за превишена скорост, прекосяване на червен светофар или при шофиране в насрещното придвижване.  
Стикерите от предното стъкло на колите отпадат и се заменят с информация в регистри. Идеята е инспекцията да се прави по регистрационния номер на автомобила. Въвежда се и възбрана да не се поставят стикери, въведени от общини.
В законопроекта са планувани и ограничения за систематичните извършители. При 5 или повече електронни фиша те ще бъдат спирани наложително от органите за надзор, когато бъде засечен от камерите в обещано обитаемо място.
До 3 хиляди лв. става санкцията за прекосяване през жп  прелез при пусната преграда и светлинна сигнализация. Освен това нарушителите ще се лишават от правото да карат за 1 година при първо нарушаване. При второ санкцията скача до 5 хиляди лв., а отнемането на книжката е за 3 години. Глобата за това нарушаване в този момент е сред 20 и 150 лв..
С измененията се дават спомагателни пълномощия на избраните от министъра на вътрешните работи служби при осъществяване на функционалностите си да имат право да стопират пътните транспортни средства, да ревизират документите за идентичност и свидетелството за ръководство на както на лидера, по този начин и на пасажерите. Освен те ще имат право при осъществяване на контрола да връчват на лидера и на пасажерите не връчени електронни фишове за нарушавания по Закона за придвижването по пътищата или на Кодекса за застраховането, издадени от автоматизирани механически средства и системи на Министерство на вътрешните работи.
В хода на дебата депутатите се сплотиха към концепцията, че е необходим напълно нов закон за придвижване по пътищата, само че заради зачестилите произшествия ограничения са нужни и в този момент.
Промените са положителни планове, разяснява депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. По думите му не би трябвало да се анулира и конфискацията на на колите на пияни и дрогирани водачи. казусът освен това идвал от използването на закона. По думите на Свиленски марката работела и нарушителите са намалели 3 пъти.
Контролът, осъществяването, налагането на санкции, налагането на фишове и на актове, би трябвало да става само от Министерство на вътрешните работи, безапелационен е Свиленски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР