Депутатите възкресиха дебата по сделката за ЧЕЗ Сделката за придобиването

...
Депутатите възкресиха дебата по сделката за ЧЕЗ Сделката за придобиването
Коментари Харесай

Депутатите възкресиха дебата по сделката за ЧЕЗ
Сделката за

Депутатите възкресиха дебата по договорката за ЧЕЗ
Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ от компанията „ Инерком “ още веднъж се влезе в дневния ред на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Причина за това стана разискването в пленарна зала на отчета на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) за активността ѝ през 2017 година, а въпросът бе издигнат от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. От парламентарната естрада тя напомни, че по тематиката бе основана специфична комисия и бяха осъществени нормативни промени, предвиждащи КЕВР да се намесва в такива покупко-продажби, когато е належащо да бъде предпазен националния интерес.

„ Събрахте ли се, обсъдихте ли и какво решихте по писмото, което от „ Българска социалистическа партия за България “ внесохме, съпроводено с 200 000 подписа на български жители “, попита Нинова ръководителят КЕВР Иван Иванов, който присъстваше на дебатите. Тя настоя ръководителят на КЕВР да даде информация по какъв начин ще бъде решен този проблем, дали прехвърлянето на активите ще бъде спряно или по договорката ще бъде дадена зелена светлина.

На настояването на Нинова се опълчи водачът на „ Воля “ Веселин Марешки. „ Същото е решението, което е взела комисията като това, което в миналото е взела друга комисия и различен орган, по тематиката „ Техноимпекс “, съобщи той.

„ Уважаеми сътрудници, положихте всички старания, институционални и държавни, с цел да ме омаскарите за „ Техноимпекс “. Само че не казвате по какъв начин завърши това. ДАНС – почтена, градска прокуратура – почтена, Агенция за държавна финансова ревизия – почтена. Кой ми го споделя това за „ Техноимпекс “? Човек със свален имунитет и с няколко каузи за закононарушения “, бе отговорът на Нинова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също се включи в дебата, с цел да внесе обяснения по тематиката и да изрази позицията на комисията. В изявлението си той акцентира, че събраната от Българска социалистическа партия подписка няма изразени претекстове, според условието на закона. „ Текстът, който одобри Народното събрание не демонстрира никакви критерии, по които комисията да се произнесе. Не разяснява дали комисията има сходен капацитет – кадрови или административен. Защото в текста, признат от Народното събрание се споделя вали не се заплашва националната сигурност и публичния ред, само че те са обект на други държавни институции. С други думи – в закона би трябвало ясно да се разпише кой се произнася “, акцентира Иван Иванов.

Той добави, че нито един регулаторен орган в Европейски Съюз няма пълномощия да се произнася авансово по договорка от частен темперамент. В рамките на 19-годишната си активност КЕВР нито един път не е имала такива пълномощия, а затова няма и административен капацитет да се произнесе по договорката.

„ Ние поискахме да се потърси и външна юридическа консултация, с цел да се формулират критериите, по които комисията би могла да се произнесе. Към момента това към момента не е направено “, сподели в умозаключение ръководителят на КЕВР. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР