Депутатите във френския парламент ще гласуват добавянето на правото на

...
Депутатите във френския парламент ще гласуват добавянето на правото на
Коментари Харесай

Френският парламент ще гласува обявяването на абортите за конституционно право

Депутатите във френския парламент ще гласоподават прибавянето на правото на аборт в конституцията в отговор на неотдавнашните промени в Съединени американски щати и Полша.

Депутатите от лявата партия " Непреклонна Франция " и ръководещата центристка коалиция се споразумяха през днешния ден за формулировката на новата уговорка, която ще бъде подложена на по-широко гласоподаване по-късно денем.

" Законът подсигурява успеваемостта и равния достъп до правото на непринудено спиране на бременността ", гласи препоръчаното конституционно допълнение към член 66.

Инициативата е подбудена от взривоопасното решение на Върховния съд на Съединени американски щати от тази година да анулира общодържавното право на американките на процедури за спиране на бременност.

В Европа консервативното държавно управление на Полша също ограничи мощно правото на аборт.

Депутаткът от " Непреклонните " Матилд Пано съобщи, че този ход е нужен във Франция, с цел да се " предпазим от регресия ".

В речта си пред Народното събрание тя цитира починалата френска писателка и активистка за правата на дамите Симон дьо Бовоар.

" Нужна е единствено политическа, икономическа или религиозна рецесия, с цел да се слагат под въпрос правата на дамите ", сподели тя.

Споразумението беше необичаен случай на съдействие сред твърдолинейната партия " Непреклонна Франция " и центристките съдружници на президента Еманюел Макрон в постоянно размирното Национално заседание.

Предишен опит за регистриране в конституцията с друга дефиниция на правото на аборт, както и на контрацепция, беше отритнат през октомври от доминирания от консерваторите Сенат.

Новият опит, в случай че бъде утвърден от долната камара на Народното събрание, ще се нуждае от зелена светлина и в Сената, а по-късно би трябвало да бъде гласуван на народен референдум.

Много консервативни и католически политици оповестиха своите подозрения в нуждата от подобен ход, поради към този момент съществуващите правни отбрани.

" Изглежда изцяло несвоевременно да се открива спор, който, макар че съществува в Съединените щати, не съществува във Франция ", съобщи тази седмица водачът на крайната десница Марин Льо Пен.

" Никоя политическа група не мисли да слага под въпрос достъпа до аборти ", сподели тя.

Абортите са легализирани във Франция през 1974 година със закон, подсилен от министъра на опазването на здравето Симон Вейл - икона на правата на дамите, на която Макрон оказа рядката чест да бъде заровена в Пантеона след гибелта ѝ през 2018 година

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР