Депутатите в спор по второ четене за промените в Закона

...
Депутатите в спор по второ четене за промените в Закона
Коментари Харесай

Социалистите плашат с ролята на НПО при превенцията на домашното насилие

Депутатите в спор по второ четене за измененията в Закона за домашното принуждение, препоръчани от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Разписано е по искане на потърпевшото лице държавните и общински органи, лечебните заведения и юридическите лица, които реализират активност по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, са длъжни в период до 24 часа да препратят до съответния областен съд молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана.

Мерките за отбрана от домашното принуждение задължават причинителя да се въздържа от принуждение. Също по този начин насилникът би трябвало да бъде отхвърлен от взаимното населявано жилище за период, избран от съда. Също по този начин той ще бъде със възбрана да доближава потърпевшото лице, жилището, работното място на жертвата и местата за обществени контакти и отдих на потърпевшото лице при условия и период, избрани от съда. Също ще му бъде неразрешено да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, факс, е-поща.

Този законопроект е значим, тъй като е чакан от години, сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия е обезпокоена, че се основава съвет по предварителна защита на домашното принуждение и по-точно присъединяване на Неправителствени организации в него. 

Георг Георгиев от ГЕРБ я упрекна, че желае да остави закона нереформиран, откакто видяла, че предложенията на първите срещат поддържа измежду болшинството в пленарна зала. Предложенията са в услуга на цялото общество, сподели още националният представител.

Има Такъв Народ са срещу предложенията в закона.

Корнелия Нинова уточни, че Българска социалистическа партия постоянно е била срещу домашното принуждение, само че няма да поддържат текстовете. Законът прехвърлял грижата на страната върху децата на НПО-та, които се занимават с тематиката за домашното принуждение, счита водачът на алените. Не пипайте децата, настоя Нинова.

От сутринта депутатите спорят единствено по заглавието на общия законопроект. 
 Променят Закона за отбрана от домашното принуждение
Променят Закона за отбрана от домашното принуждение

Депутатите одобриха на първо четене законопроектите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР