Депутатите в Народното събрание приеха новите наказания срещу нерегламентирания превоз.

...
Депутатите в Народното събрание приеха новите наказания срещу нерегламентирания превоз.
Коментари Харесай

Депутатите приеха ново определение за нелегален превоз и затвор до 5 години

Депутатите в Народното събрание одобриха новите санкции против нерегламентирания транспорт. Това стана с ремонти в преходните и заключителните разпореждания на Кодекса за комерсиално корабоплаване.

Според новите текстове реализирането на публичен транспорт без регистрация или лиценз се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 3 години. Когато действието се прави от две или повече лица, сговорили се авансово, наказването е от 2 до 5 години затвор и санкция от 2000 до 10 000 лева

По-рано беше препоръчано наказванията да са от 2 до 5 години затвор при първата догадка, а при втората – от 5 до 10 години. Първата версия на инкриминирането на това нарушаване провокира доста отрицателни мнения, защото определението беше прекомерно общо и елементарно в него можеше да влезе и споделеното пътешестване, при което непознати си споделят разноските за пътуването. Срещу тези ремонти президентът Румен Радев наложи несъгласие.

„ Споделеното пътешестване няма да се визира от Наказателния кодекс “, увери депутатът Светослав Иванов от ГЕРБ.

Настоящата редакция звучи по този начин: „ Който без позволение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз прави по занимание публичен транспорт на пасажери, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години, като моторното транспортно средства, послужило за осъществяване на действието се лишава в интерес на страната, без значение коя благосъстоятелност е. “

Основната разлика с предходния текст е, че в този момент правоохранителните органи ще би трябвало да потвърдят, че нарушаването е ставало „ по занимание “ - определение, което преди този момент липсваше от текста.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР