Депутатите в Европейския парламент приеха в четвъртък резолюция, според която

...
Депутатите в Европейския парламент приеха в четвъртък резолюция, според която
Коментари Харесай

ЕП: Русия да върне 91,5 тона злато на Румъния

Депутатите в Европейския парламент одобриха в четвъртък резолюция, съгласно която Русия би трябвало да върне златото и други скъпи предмети от хазната на Румъния, които са били изпратени в Москва по време на Първата международна война за предпазване, заяви румънски евродепутат, представен от Ей Би Си.

По време на Първата международна война Кралство Румъния изпраща с трен 91,5 тона златни монети и слитъци в Москва, дружно със скъпоценности и културни полезности като творби на изкуството. Във войната Румъния е съдружник на Русия, Англия и Франция, против Германия, Австро-Унгарската и Османската империя.

Златото е иззето, откакто болшевиките завземат властта в Русия през 1917 година В по-късните години напъните на Румъния да си върне златния запас остават без триумф.

Някои културни полезности и предмети на изкуството са върнати от руските управляващи през 1935 и 1956 година - само че не и златото.

През 2003 година е основана смесена комисия сред Румъния и Русия за възстановяване на двустранните връзки, която работи и по въпроса за златото.

В четвъртък Европейският парламент одобри резолюцията, препоръчана от румънския евродепутат Еуджен Томак, с поддръжката на Националната банка на Румъния, която планува Москва да върне златото.

Томак приветства резолюцията като " историческа " и " въпрос на национално достолепие ".

" Румъния не може и не би трябвало да одобри нищо по-малко от връщането на 91,5 тона злато и цялото културно богатство ", съобщи Томак.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР