Депутатите в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3

...
Депутатите в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3
Коментари Харесай

Депутатите ще положат клетва в петък

Депутатите в 47-ото Народно заседание ще положат клетва на 3 декември, петък. Първото съвещание ще стартира в 9 часа в остарялата постройка на Народното събрание и ще бъде излъчено директно по Българска национална телевизия и БНР. Съгласно Конституцията първото съвещание ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат. В 47-ия парламент това е Силви Кирилов от " ИТН ". След полагането на клетвата депутатите ще подпишат клетвени листове.

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания ще направят представители на показаните в Народното събрание партии и обединения. След това ще бъде определен ръководител на Народното събрание. Той ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите. Вече стана ясно, че четирите обединения, договарящи за сформиране на държавно управление – " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН "  и " Демократична България " са се договорили ръководителят на Народното събрание да се сменя всяка година на ротационен принцип. Идеята е при цялостен мандат всяка от четирите обединения да има ръководител на Народното събрание. Ротацията ще стартира с ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка - Корнелия Нинова.

На първото съвещание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Стефан Янев и членовете на служебното държавно управление. Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.

В 47-ия парламент ще има седем партии и обединения. Според разпределението на мандатите първата политическа мощ " Продължаваме промяната " има 67 депутати, ГЕРБ-СДС - 59, Движение за права и свободи - 34,  " Българска социалистическа партия за България " - 26,  " Има такъв народ " - 25, " Демократична България " - 16 и " Възраждане " - 13.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР