Депутатите ще започнат пленарното заседание в четвъртък с първо четене

...
Депутатите ще започнат пленарното заседание в четвъртък с първо четене
Коментари Харесай

Депутатите захващат закона за енергетиката

Депутатите ще стартират пленарното съвещание в четвъртък с първо четене на измененията в Закона за енергетиката, целящи постигането на ефикасна либерализация на пазара на природен газ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С измененията депутатите би трябвало да регламентират основаването на конкурентна среда за добивните предприятия, търговците и потребителите на природен газ, посредством сключването на покупко-продажби на проведено място за търговия с ясни правила и обективна пазарна цена, учредена на търсенето на предлагането.

Новите текстове основават нови благоприятни условия за търговците да осъществят спомагателни количества в качеството им на участници, формиращи пазара (маркетмейкъри) и снабдители на ликвидност, вследствие на настоящи планове за доставка на природен газ от нови източници. Въвежда се и така наречен стратегия gas release, посредством която публичният снабдител освобождава избрани количества газ, съответстващи на избран % от потреблението за всяка предишна година за да се реализира по-конкурентен пазар на природен газ.

Така основната цел на новите разпореждания е те да разрешат плавното и последователно прекосяване от пазар с контролирани към пазар със свободно контрактувани цени.

В рамките на пленарното съвещание депутатите ще Законопроект за марките и географските означения, както и Закона за посевния и посадъчния материал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР