Депутатите ще обсъдят проект за изменение на Закона за държавния

...
Депутатите ще обсъдят проект за изменение на Закона за държавния
Коментари Харесай

Какво решават депутатите тази седмица

Депутатите ще обсъдят план за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 година, обвързван с атестацията на преподавателите във висшите учебни заведения. Това планува планът на програмата за работа на депутатите през тази седмица. Измененията са импортирани от парламентарната група на " ИТН ". С тях се цели да отпадне методиката за препоръка на университетските преподаватели, определяна с акт на Министерския съвет, показват вносителите. Очаква се по този метод парите, отпуснати за нарастване на възнагражденията на университетските преподаватели в бюджета за тази година, да стигнат до висшите учебни заведения.

В плана на програмата за дневен ред са включени първите четения на промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, в Закона за платежните услуги и платежните системи, както и на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. Продължението на първото четене на Законопроекта за българския език също е в плана за дневен ред през тази седмица.

На второ четене се чака да бъдат разисквани измененията в Закона за генетично модифицирани организми, както и в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Очаква се депутатите да ратифицират и Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и Европейската галактическа организация. Освен него е планувана и ратификацията на Споразумението за осъществяване на Икономически обзор на България сред България и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Очаква се Народното събрание да ратифицира и Споразумението сред България и Австрия за преустановяване на контракта сред двете страни за взаимно поощряване и отбрана на вложенията, както и Многостранната спогодба за използване на ограничения, свързани с данъчните спогодби, за попречване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги. В плана на дневен ред са и планове на решения за промени в съставите на непрекъснати комисии.

В първата седмица на месеца оферти за включване в дневния ред са създали и от опозицията. Според правилника на Народното събрание всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от дневния ред, която се преглежда всъщност. Подреждането на точките от дневния ред става съгласно числеността на парламентарните групи, е записано в правилника.

Така от ГЕРБ-СДС оферират в дневния ред да бъде включен план на решение за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписания от държавното управление Меморандум за 1 милиарда $ с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

От Движение за права и свободи оферират на първо гласоподаване да бъде разискван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените финанси.

От парламентарната група на " Възраждане " оферират депутатите да обсъдят план на решение за оповестяване на конкурсни процедури от министъра на земеделието за избор на шефове на държавните предприятия по Закона за горите.

Блицконтролът в първия петък на месеца към премиера Кирил Петков и вицепремиерите е от 09:00 ч.

Проектопрограмата планува време и за постоянен петъчен парламентарен надзор.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР