Депутатите ще обсъдят на първо четене четири законопроекта за изменение

...
Депутатите ще обсъдят на първо четене четири законопроекта за изменение
Коментари Харесай

4 законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда ще разглеждат депутатите

Депутатите ще обсъдят на първо четене четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда . Два от законопроектите са импортирани от Костадин Костадинов , ръководител на ПГ " Възраждане ", и група народни представители. Другите два са надлежно на Министерския съвет и на ПГ " ГЕРБ-СДС ".

С предлагания от Министерския съвет законопроект се регламентира самостоятелно право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за развъждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, ако не е употребил трансфериран от майката (осиновителката) отпуск за развъждане на дете. Също по този начин се дава право на служащия или служителя да изиска изменение на трудовото правно отношение за съвместяване на персоналния и професионалния живот, както и да получи аргументиран писмен отговор от работодателя, когато той не е склонен, се показва в претекстовете към законопроекта, импортиран от държавното управление. Вносителите означават, че нужните средства за погашение на обезщетение при прилагане на отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на плануваните разноски за краткосрочни компенсации със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година. 

С измененията, импортирани от ГЕРБ-СДС , се предлага 24 май, който и до момента е един от формалните празници, да бъде разгласен за народен празник.

От ПГ " Възраждане " оферират два законопроекта за промени в Кодекса на труда. С единия се уеднаквява правото на неплатен отпуск на работещите в обществения и частния бранш при избирането им за народни представители. Във втория законопроект се предлага работничките или служителките с едно или повече деца до 18-годишна възраст да имат право в допълнение за всяко дете на един работен ден, само че не повече от четири работни дни, заплатен годишен отпуск за всяка календарна година. Предвижда се още отпускът вместо от майката да може да се употребява от бащата или от настойника/попечителя.

От 11:00 ч. се чака постоянният парламентарен надзор. В него на въпроси и питания ще дават отговор вицепремиерите в оставка Корнелия Нинова и Гроздан Караджов и министрите в оставка Николай Събев, Александър Николов, Драгомир Заков, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР