Депутатите се скараха за ветото, наложено от президента Румен Радев

...
Депутатите се скараха за ветото, наложено от президента Румен Радев
Коментари Харесай

Депутатите се страхуват, че ще плащат по-скъп ток при пълна либерализация

Депутатите се скараха за ветото, наложено от президента Румен Радев на Закона за енергетиката. Припомняме, че в средата на октомври президентът върна на депутатите измененията, с които се планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори от 2026 година. Тогава от " Дондуков " 2 предизвестиха, че може да има внезапен скок на цената на тока. Тезата на ръководещото болшинство е, че промените са нужни по Плана за възобновяване и резистентност и няма да има шоково повишаване. Припомняме и че преди изборите бе свикано изключително съвещание на Народното събрание за разискване на ветото, което се провали поради неналичието на кворум, само че пък събирането на народни представители в Народно събрание разреши да се даде старт на Кодгейт.

Очаквано първото изявление направиха от " Българска социалистическа партия за България ", които ще поддържат ветото на президента. Депутатът Драгомир Стойнев съобщи, че е обидно да се гледа ветото на президента в празна пленарна зала, тъй като касае всички български жители. Ветото е втори късмет, откакто ръководещото болшинство подцени доводите на опозицията, че законът ще донесе по-скоро безпорядък и неустановеност, вместо да взема решение проблемите на елементарните жители. Когато имаше либерализация на тока за бизнеса видяхме до какво докара. Не е ясно по какъв начин ще бъдат обезщетени битовите консуматори и от кое място ще дойдат парите, запита Стойнев.

Той чака внезапен скок на тока за крайните битови клиенти. С тези промени в закона за енергетиката не се подсигуряват правата на най-уязвимите групи, а измененията ще затруднят хората, които колкото да посрещат базовите си потребности, разяснява Стойнев. Кой ще ръководи процеса, кой ще осведоми хората? Няма отговор на тези значими въпроси, уточни той. Единствената цел на законопроекта била да заблуди Европейска комисия и българите, че се прави нещо, което да усъвършенства живота на обществото.
 Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за енергетиката
Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за енергетиката

Предвиждащи цялостна либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори до 2026 година

Депутатът от " Възраждане " Йордан Тодоров съобщи, че групировката на Костадин Костадинов ще поддържа ветото на президента на Закона за енергетиката.

Павела Митова от " ИТН " прикани ръководещите да не се гледа на бранш " Енергетика " като " дойна крава, която е нападната от хищни животни и които пият млякото от открадната чаша ". Тя настоя да се преразгледа Закона за енергетиката още в зародиш, с цел да се изчистят порочните практики. Картаген не е нужно да бъде опустошен, най-малко не и през днешния ден, акцентира Митова.

Бившият обществен министър в държавното управление на Кирил Петков и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков уточни, че хората мъчно ще се приспособяват на либерализацията на електрическата енергия , а скокът на цената на тока - съвсем сигурна. Той настоя да има и формулировка за енергийна беднотия.

Борислав Гуцанов запита къде е енергийният министър Румен Радев и за какво го няма в пленарна зала. Той също се възмути, че пленарна зала е празна и запита какъв брой от народните представители се интересуват от хората. Либерализацията ще докара в пъти увеличение цената на тока, предизвести Гуцанов като предходните говорещи Гьоков и Стойнев.

Дебатът продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР