Депутатите се скараха за предложението за образуване на избирателни секции

...
Депутатите се скараха за предложението за образуване на избирателни секции
Коментари Харесай

Падна ограничението за избирателните секции извън страната

Депутатите се скараха за предлагането за формиране на изборни секции отвън страната като част от измененията в Изборния кодекс на второ четене. В последна сметка депутатите одобриха предлагането за формиране на изборни секции отвън страната. Законотворците гласоподаваха със 117 гласа " за ", 8 " срещу " и 107 " въздържали се ". ГЕРБ и Българска социалистическа партия гласоподаваха " въздържали се ", а решението бе посрещнато с бурни овации.

Предложението за образуването на изборни секции отвън страната обслужва Движение за права и свободи и разрешава на Анкара да е брокер в българския 45-ти парламент. За това предизвести депутатът от Българска социалистическа партия Велизар Енчев от трибуната на Народното събрание.

Наистина ли по-късно ще гласувате и ще позволите на турската страна да има решаваща дума в изборния развой в България, запита Енчев. Давате ли си сметка до какво ще докара до неограниченото откриване на изборна секция в страна, в която демокрацията е непозната дума, запита депутатът от Българска социалистическа партия.

Турският президент отхвърля стол на ръководителя на Европейска комисия, тъй като е жена, а вие в този момент му давате да кадрува в тази зала, ядоса се Велизар Енчев. Ако това Народно събрание одобри предлагането, то на идващите избори, откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите в тях - десетки хиляд и, предизвести Енчев.

Българска социалистическа партия ще гласоподават срещу предлагането за формиране на изборни секции отвън страната.

Съзнавате ли какво ще подкрепите за броя на секциите в Турция и не се ли срамувате от това, което ще извършите, запита Енчев депутатите. Не позволявайте партийната инструкция да стои над националните ползи. Турция печели, а България ще изгуби, посочи той.
 Вътрешна македонска революционна организация връчи фес, вместо мандат на Има Такъв Народ
Вътрешна македонска революционна организация връчи фес, вместо мандат на Има Такъв Народ

Настояха президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Изборния кодекс

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че има двуличие в Народното събрание и ще се види болшинството сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. По думите му с предлагането за образуването на изборни секции отвън страната става въпрос за гласуването на всички български жители.

С това гласоподаване маските паднаха съгласно Мая Манолова. Ясно е кои са политически сили, които се боят от свободния избор за българите зад граница , ясно е кои са те и ние ще се погрижим да стане ясно на българите зад граница. Кой го е боязън, кой залага на напън, кой залага на пазаруване на гласове. Страх ви тресе, боязън ви тресе, безапелационна бе Манолова.

Рестрикциите в режима за формиране на секции не въздействат на вота от Турция. Спрете да влияете от тази естрада, прикани тя.

Ако няма промени в ИК, ще се срамя от тези партии, които ще лимитират гласуването на българите в чужбина, уточни Манолова.

Заместник-външният министър в оставка Георг Георгиев запита коя страна в Западна Европа не е съумяла да гласоподава на изборите. Къде тъкмо българите в Западна Европа не могат да гласоподават , запита той и добави, че Мая Манолова има проблем с географските понятия.
 Изборният кодекс на Има Такъв Народ мина единомислещо на първо четене
Изборният кодекс на Има Такъв Народ мина единомислещо на първо четене

Законотворците гласоподаваха с 210 гласа " за ", срещу " 0 "

По думите му Манолова, вярна на природата си, няколко пъти излъгала от трибуната на Народното събрание.

Кой обслужва вашите ползи, запита Георг Георгиев.

Мая Манолова отговори на зам.-външния министър в оставка. Бъркате ме с членове на вашата ПГ, които имат проблеми с географията, заяде се тя. Опашките в Лондон били големи, хората стояли с часове и затворили секциите, без да им съберат персоналните карти и паспорти, без да гласоподават. Извисяха целия ден, без да могат да гласоподават, подсети Манолова. От вашия избор ще се реши желаете ли свободен избор за българите в Западна Европа. Кой не желае българите зад граница да гласоподават, запита Манолова.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов прикани ръководителят на Народно събрание Ива Митева да спре срамния спор в зала. Мен, в случай че питате, за мен са по-важни не тези, които заплащат налози на индийската кралица, а българите, които живеят тук и заплащат налози , безапелационен бе депутатът от ГЕРБ. Той настоя да не се разделят хората.
 Машинното гласоподаване става наложително в секциите с над 300 гласоподаватели
Машинното гласоподаване става наложително в секциите с над 300 гласоподаватели

Достатъчно машини за напълно машинен избор обаче може да има най-рано през октомври

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи съобщи, че няма български турци, а има турци, родени на територията на Република България.

Манол Пейков от " Демократична България " прикани депутатите да си боравят с обстоятелства и да гласоподават за предлагането за формиране на изборни секции отвън страната. Ако не го създадат, народните представители не заслужавали мястото си в Народното събрание.

Арман Бабикян от ИСМВ е обезпокоен от това, което чува в пленарна зала и има чувството, че се води диалог не за цивилен права, а за това кой е български жител повече и кой по-малко . Ако ще 1 000 секции да се отворят в дадена страна, значи 1 000, в случай че ще 10, значи 10. Не мерете на тегло, прикани Бабикян.

Ако в някоя африканска страна ядат хора, ще им затворим секциите ли, запита той. Бабикян се аргументира за изказванията си, че има открити източници на информация и се назовават медии.
 ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде признат за една нощ
ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде признат за една нощ

Радомир Чолаков се притеснява, че се залагат огромни мини под изборния развой

Председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че още веднъж се разделят на българските жители, живеещи отвън или вътре в Европейски Съюз. Тя не знае за такава процедура в друга страна. Докато не се вкара електронното и пощенското гласоподаване в България, не е възможно да се лимитират правата на хората, без значение къде се намират по света, настоя Митева. Как българските жители да изпълнят условието, което им заложихте, запита тя.

88 000 български жители декларирали, че желаят да гласоподават във Англия. Заради вашите ограничавания българските жители били лишени от това право. Митева счита, че е неприемливо възпрепятстването право на глас на българските жители зад граница. Смятате ли, че единствено Турция е казусът, запита Митева, съгласно която казусът е, че се лимитират правата на българските жители и в останалите страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР