Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо гласуване

...
Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо гласуване
Коментари Харесай

Депутатите спорят що е то интимна връзка


Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо гласоподаване на Закон за променени и допълнение на Закона за отбрана на домашното принуждение. Вносители са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители.

Народните представители от ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи оферират насилието сред сътрудници в " интимна връзка " да се счита за домашно принуждение . Законопроектът е импортиран за разглеждане в Народното събрание в отговор на нападението над 18-годишна жена с макетно ножче в Стара Загора, за което е упрекнат някогашният ѝ другар. Сега жертвите на принуждение, които нямат подписан брак с насилника си и не живеят на фамилни начала с него, нямат право на специфична отбрана. Техните случаи не се преглеждат от Закона за отбрана от домашното принуждение. Определението за " интимна връзка ", записано в законопроекта е следното: непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като физическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки. Целта е да се даде още по-голяма отбрана на по-голям кръг лица.

В подтекста на дебатите Цветан Предов от " ИТН " запита депутатите какво имат поради под понятието " интимна връзка " и настоя терминът " фактическо съпружеско общуване " да не отпада от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на домашното принуждение.

Независимият народен представител Радостин Василев съобщи, че обединението в Народното събрание е жертва на домашно принуждение в своята интимна връзка. " Вчера станаха 60 дни от тази коалиция и тъй като те са жертва на домашно принуждение в тази интимна връзка, към този момент могат да обосноват след 60 дни какво се случва. Човекът, който ги такова, с 200 излезна от залата, от другата страна го няма другия човек и предлагам да предложите вие да бъдат повече от две лица, тъй като две лица сега се оправят с едно лице ", заяде се Радостин Василев.

Той запита Кирил Петков за какво е отишъл на митинга в поддръжка на момичето, обезобразено с макетно ножче в Стара Загора? Защо не протестирахте момичето, което е потърпевшо от Данаил Александров, а вместо това пазите имунитета на Бойко Борисов, запита Василев.

Той упрекна Кирил Петков прокарва концепциите на ЛГБТ-хората за политическото си оцеляване.

Радостин Василев прикани Кирил Петков да излезе на трибуната на Народното събрание и да изясни понятието " интимна връзка ".

Председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски прикани водача на ГЕРБ и сегашен Бойко Борисов да излезе на трибуната на Народното събрание и да изясни какво съставлява терминът " интимна връзка ".

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия посочи, че интимната коалиция е събрала народните представители на изключително съвещание на Народното събрание. Иван Ченчев пък уточни, че в случай че двама души не са били дружно 60 дни, не може да се приказва за интимна връзка.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също не пропусна да се изкаже по тематиката за домашното принуждение от трибуната на Народното събрание. Разговорът стана прекомерно съкровен и персонален, само че казусът е огромен, систематичен и обхватен. Обществото е болно и неналичието на правдивост, уточни Нинова. Още по-голямо внимание заслужава насилието сред деца, насилието сред съседи и насилието сред водачи по булевардите, регистрира тя.

Нинова посочи, че митингите избухнали в страната заради неналичието на правдивост и заради неналичието на синхрон сред изпълнителната, законодателната и правосъдната власт. 400 шева не се считат за лека телесна щета, уточни тя и добави, че митингът бил овладян и политически използван. " Всички желаеме нито една повече и нито едно живо създание да не бъде подлагано на изтезания и мъчения, само че желаеме Истанбулска спогодба ", възмутена е Нинова.

Това, което видя Българска социалистическа партия в понятието " интимна връзка ", е зов на юридическа неначетеност и политически боязън. Нинова прикани някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от ПП/ДБ Бойко Рашков да вкара малко разсъдък и ум на вносителите за термина " интимна връзка " като част от измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение. Никаква битка с домашното принуждение няма, а е следващата смяна, която се прави в закона, разкритикуваха левите.

" Това е първият формален законодателен пробив за въвеждане и легализиране на еднополовите връзки и бракове. Това е първия акт, който се прави, с цел да се заобиколи Конституцията и Семейният кодекс ", сподели още Нинова.

Тя е възмутена по какъв начин политиците вносители на законопроекта са политически завеси , които унищожават човешките ориси за политически и други цели.

Отговорът на вносителите на измененията в законопроекта не закъсня. Бившият министър председател и сегашен съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков съобщи, че обществото е дало ясна поръчка " нито една повече ". Днешният спор в пленарна зала на Народното събрание демонстрира какъв брой дебелашки се мисли по казуса за домашното принуждение. ПП/ДБ застават твърдо зад измененията и ще отстояват желанието на обществото да няма нито едно момиче повече като Дебора, безапелационен бе Кирил Петков.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ отсече с пошъл език, че на една група политически проститутки им липсва сериен палач, с цел да минат измененията в Закона за домашното принуждение.

Адвокат Петър Петров от парламентарната група на " Възраждане " съобщи, че вносителите желаят да дадат отбрана на двойките, които имат връзка, която не е прераснала във " фактическо съпружеско общуване ". Техните взаимоотношения би трябвало да получат правна подготовка, която да разреши, че са в един стадий, който предхожда фактическото съпружеско общуване. Редно е да се създадат оферти сред първо и второ гласоподаване, където в параграф 1 от законопроекта да се създадат промени и думите " фактическо съпружеско общуване ", да се добави определение, което да уточни ясно, че двамата сътрудници от друг пол са на подобен стадий, който предхожда следващо " фактическото съпружеско общуване ".

" Възраждане " настояха за период от 21 дни за оферти сред първо и второ четене в ЗИД на Закона за отбрана от домашното принуждение. Формацията на Костадин Костадинов счита, че понятието " интимна връзка " има потребност от промяна.
 Пореден митинг против насилието над дами чака депутатите да одобряват по-тежки санкции
Пореден митинг против насилието над дами чака депутатите да одобряват по-тежки санкции

Шест дами зпръснаха и плакати с тематични надписи пред постройката на Народното събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР