Депутатите решиха спецмагистратите да получават парични бонуси. Това стана по

...
Депутатите решиха спецмагистратите да получават парични бонуси. Това стана по
Коментари Харесай

Ще раздават бонуси на спецмагистратите

Депутатите взеха решение спецмагистратите да получават парични бонуси. Това стана по време на окончателното гласоподаване на измененията в Закона за правосъдната власт, съобщи „ Фокус “. Народните представители гласоподаваха със 78 гласа „ за “, 21 „ срещу “ и 9 „ въздържали се “.

С по този начин признатото предложение се вкарва в допълнение материално стимулиране за магистратите в профилираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на профилираната прокуратура, както и за чиновниците в тези структури. Размерът на
бонусите ще се дефинира по одобрени от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет правила за самостоятелна оценка на резултатите от активността, само че не повече от 6 съществени месечни хонорари годишно. Промяната влиза в действие от 1 януари 2018 година

Депутатите одобриха и когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет краткотрайно го отстранява от служба до привършване на наказателното произвеждане. Колегията може да изслуша съдията, прокурора или следователя преди вземането на решение.

За интервала на краткотрайното премахване от служба се заплаща заплащане в размер на минималната работна заплата. При прекъсване на наказателното произвеждане краткотрайно отстраненият може да изиска от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет с решение да го възвърне на заеманата служба. Отказът предстои на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Искането за краткотрайно премахване от служба се прави от основния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор и се стимулира. В случаите, когато във връзка с арбитър, прокурор или следовател е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, той се счита за краткотрайно отхвърлен от служба от датата на влизане в действие на правосъдния акт, с който се постановява мярката.

Текстът бе подсилен със 75 гласа „ за “, 20 „ срещу “ и 28 „ въздържали се “. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР