Депутатите решиха на първо четене да се намали прагът за

...
Депутатите решиха на първо четене да се намали прагът за
Коментари Харесай

Ограничаването на кешовите плащания до 5000 лв. мина на първо четене

Депутатите взеха решение на първо четене да се понижи прагът за ограничение на заплащанията в брой от 10 000 лева на 5 000 лева Това стана с промени в Закона за налог върху добавената стойност, съобщи Actualno.com.

Новите текстове идват единствено три месеца откакто Народното събрание отхвърли концепцията на Министерството на финансите за ограничение на заплащанията в брой до 5 хиляди лева Този обаче път тя е записана в преходните и заключителни разпореждания на Закона за Данък добавена стойност, с който се вършат и някои други промени в данъчните закони.

В момента таванът за кешовите заплащания е 10 хиляди лева, а това ще е следващият опит на финансовото ведомство да го смъкна с мотив битка против сивата стопанска система. Последно ведмството опита да прокара такава смяна беше през юли тази година, само че тогава текстът падна откакто го поддържаха единствено депутатите от ГЕРБ.

Припомняме, че през 2015 година при втория кабинет " Борисов " финансовият министър Владислав Горанов оферираше ограничаване за заплащане в брой до 5 хиляди лева, вместо тогавашните 15 хиляди лева, само че Народното събрание гласоподава 10 хиляди лева, колкото е и сега.

Сега вносителите се аргументират, че смяната цели понижаване на сивата стопанска система и е в сходство с наложилата се процедура в другите страни членки на Европейски Съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Ограничението ще се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането.

Един от текстовете в законопроекта, които провокираха максимален спор, е концепцията самоосигуряващите се да подават заявления единствено по електронен път. Те ще са задължени да употребяват онлайн услугите на Национална агенция за приходите още от началото на идната година – т.е. при подаване на декларация за приходите, получени през тази година.

Заедно с тази смяна се предлага и отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от идната година. Тя е в размер на 5% от сумата на налога за довнасяне.

Освен това данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по Данък добавена стойност в 7-дневен период от датата, на която чакат да доближат облагаем оборот от 50 000 лв. . Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, тъй като в този момент, изключително в сезонни обекти, има опити за отбягване на регистрация по Данък добавена стойност.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР