Депутатите ратифицираха междуправителственото споразумение за сътрудничество със САЩ в процеса

...
Депутатите ратифицираха междуправителственото споразумение за сътрудничество със САЩ в процеса
Коментари Харесай

НС ратифицира споразумението със САЩ за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Депутатите ратифицираха междуправителственото съглашение за съдействие със Съединени американски щати в процеса на създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ-Козлодуй.

Ратификацията на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година, бе признато към този момент от енергийната комисия.

" Това съглашение е нужно, само че и е утвърдено от Европейска комисия ", сподели министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Против се оповестиха от опозицията.

Костадин Костадинов от " Възраждане " разяснява, че " каквото кажат от Съединени американски щати, това и вършим ".

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия пък дефинира дейностите на държавното управление като лакомия, непросветеност и слугинаж. " Като чета това съглашение, започвам да си мисля, че сме колония на Съединени американски щати. Вие ще вършиме пробна площадка на Козлодуй ли? Защо Англия, която е най-големият сътрудник на Съединени американски щати, отхвърли технологията на АP1000? Това е следващата черна дупка за източване на пари. " - съобщи Гуцанов от парламентарната естрада.

Народното събрание одобри и проекторешение, с което се разпорежда провеждането на договаряния сред „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " ЕАД и „ Хюндай " - компанията е в късата листа на евентуални строителни компании за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР