Депутатите приеха споразумение за сътрудничество със САЩ по изграждането на

...
Депутатите приеха споразумение за сътрудничество със САЩ по изграждането на
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Ще имаме сътрудничество със САЩ за 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”


Депутатите одобриха съглашение за съдействие със Съединени американски щати по построяването на 7 и 8 блок АЕЦ " Козлодуй”.

Решението бе признато с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. “Против” се оповестиха от Българска социалистическа партия и “Възраждане”.

“До тук имаме една единствена определена технология и компания, която ще строи по тази технология. Без бистрота, без принципност”, съобщи Коста Стоянов от “Възраждане”.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия посочи, че в тази обстановка на разпадащ се кабинет да се взима решение, което визира бъдещето на енергетиката и сигурността е рисково. “Това решение не е в интерес на българската енергетика, премислете това, което желаете да направите”, прикани Гуцанов.

Законопроектът за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България бе признато към този момент в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

На 14 март Народното събрание го ратифицира на първо четене. С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията Уестингхаус АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР