Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Национален механизъм за скрининг ще отговаря за преките чуждестранни инвестиции

Депутатите одобриха на второ гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на вложенията. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Законопроектът обгръща необятен кръг от вложения, при които се основават или поддържат трайни и директни връзки сред вложителите от трети страни, в това число държавни субекти и предприятия, извършващи стопанска активност в страната и всички страни - членки на Европейския съюз. Целта е българската стопанска система да бъде защитена от вложения с " разяждащ капитал " , т.е. вложения или придобивания, които имат капацитета да навредят на националната сигурност или публичния ред в България, а в по-широк смисъл на сигурността на Европейските и Атлантическите сътрудници на България.

Обхватът на вложенията, обект на регулация в законопроекта, са тези в сериозната инфраструктура, обвързвана с енергетиката, превоза, водите, опазването на здравето, връзките, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, защитата, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни уреди, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за потреблението на такава инфраструктура, сериозните технологии и произведения с двойна приложимост според определението в член 2, точка 1 от Регламент (ЕО) № 428/2009 на Съвета от 5 май 2009 година за въвеждане режим на Общността за надзор на износа, прехвърлянето, брокерската активност и преноса на произведения и технологии с двойна приложимост, в това число изкуствен интелект, роботика, полупроводници, киберсигурност, въздухоплавателни и отбранителни технологии, технологии за запазване на силата, квантови и нуклеарни технологии, както и нанотехнологии и биотехнологии, доставката на сериозни запаси, в това число на сила или първични материали, достъпа до сензитивна информация, в това число персонални данни, или способността да се управлява такава информация, или свободата и плурализма на медиите.

Законопроектът планува Национален механизъм за скрининг на директните задгранични вложения свързани със сигурността или публичния ред, в сходство с Регламент (ЕС) 2019/452. Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения свързани със сигурността или публичния ред като непрекъснато настоящ групов орган, който е и контактно звено по смисъла на член 11 от Регламент (ЕС) 2019/452. Съветът за скрининг се подкрепя материално-технически от Българската организация за вложения, а министърът на нововъведенията и растежа издава устав за организацията и активността му. В състава на съвета се включват представители на министерства и ведомства, с оглед нуждата от висока експертна подготвеност в разнообразни сфери на публичния живот - финанси, защита, сигурност, енергетика, вътрешен ред, превоз, опазване на здравето и други.

Забранява се осъществяването на директна задгранична инвестиция, преди да бъде издадено съответното позволение.
 Междуведомствен съвет ще сортира задграничните вложения Обновена
Междуведомствен съвет ще сортира задграничните вложения

Вносители на законопроекта са водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и група национални представители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР