Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и

...
Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

Дават правото на кметовете да глобяват за замърсяване

Депутатите одобриха на първо гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ръководство на отпадъците . Вносители са депутатът от ГЕРБ/СДС Евгения Алексиева и група народни представители. Народните представители гласоподаваха единомислещо със 147 гласа " за ". Дори и при прегласуването законопроектът още веднъж бе признат още веднъж единомислещо със 181 гласа " за ".

По време на дебатите депутатът от ПП/ДБ Татяна Султанова добави, че към момента сме надалеч от депонирането и преработването на боклуци на средноевропейските равнища. За всички е ясно, че страната ни е бунище -  когато тръгнем на път има камари от боклуци на всички места. За невидимия път на боклука се приказва от дълго време, уточни Султанова, която настоя да се издават актове и наказателни постановления на кметовете на общините, в случай че не влязат в ролята си за ръководството на битовите боклуци. ПП/ДБ ще поддържат законопроекта на ГЕРБ/СДС и ще наблюдават по какъв начин това ще се отрази на осъществяването на отговорностите на кметовете за ръководството на битовите боклуци.

Явор Божанов пък ще пита министъра на околната среда и водите какви ограничения ще предприеме министерството против строителните боклуци и по какъв начин ще бъдат подкрепени хората.

" Възраждане " също заявиха, че ще поддържат законопроекта с мотив кметовете да стартират да си правят добре работата и когато всички хора пътуват, да виждат чисти села и градове. Адвокат Петър Петров уточни, че има проблем с контрола на нерегламентираните сметища в страната и би трябвало да бъдат взети ограничения, с цел да се управляват. Кметовете би трябвало да управляват нерегламентираните сметища , само че на никое място не се плануват ограничения, в случай че градоначалниците бездействат, открои Петров. " Възраждане " ще създадат оферти сред първо и второ четене в законопроекта, тъй че кметове на общини да не бездействат и с цел да им се постановат наказания за несправяне с противозаконни сметища . С промените трябвало да се увеличи контролът върху локалната власт и кметовете за използването на административно-наказателните разпореждания на закона.

Със законопроекта за допълнение на Закона за ръководство на отпадъците се цели да се даде опция на локалните управляващи по съответния ред да одобряват разпоредба, с която да се дефинират изискванията и реда за изхвърлянето, събирането, в това число разделното, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни боклуци, всеобщо публикувани боклуци, в това число биоотпадъци, рискови битови боклуци, на територията на съответната община, като наредбата следва да е създадена според условията на закона и подзаконовите нормативни актове по използването му, както и заплащането за даване на съответните услуги по реда на Закона за локалните налози и такси.

Настоящите законодателни промени имат за цел да се дават пълномощия на кметовете да открият и санкционират причинителите на разнообразни типове замърсявания, с цел да ползват по-ефикасно политиката за поддържане непорочност на територията на общината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР