Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето,

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психологични болести.

(*Видеото е архивно: )

Законопроектът е импортиран от " Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “. Той беше подсилен от 148 народни представители, четирима гласоподаваха „ срещу “, а 23-ма се въздържаха.

В претекстовете се показва, че

препоръчаният законопроект ще сътвори опция за превъзмогване на съществуващите проблеми в системата на психиатричната помощ в България, за възстановяване на изискванията на живот и лекуване в психиатричните лечебни заведения, качеството на оказваната профилирана здравна помощ, за гарантиране правата на пациентите и запрещение на всякаква форма на грубо, нечовешко или унизително отношение, или налагане на наказване по отношение на лицата с психологични разстройства по време на лекуването им, както и практики, които могат да бъдат избрани като изтезания или грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване.

В момента 2401 индивида чакат за настаняване в центрове за резидентни грижи , сподели Стела Николова от ПП-ДБ. Тя уточни, че местата в тези центрове са 1928 и всички са заети. По думите ѝ краткотрайната комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти е открила, че 273-ма души обитават в държавните психиатрични лечебни заведения без да имат потребност от лекуване. " Нашите държавни психиатрични лечебни заведения се употребяват като обществени домове за хора, които са изоставени от своите близки или няма къде другаде да отидат ", добави Николова и посочи, че заплатите на медицинските лица в тази сфера са обидно ниски, неналичието на личен състав е явна, а битовите условия са неприятни.

" Как си представяте наложителното чуване в съда на пациенти, които се нуждаят от настаняване в психологично лечебно заведение ", попита Маргарита Махаева от „ Възраждане “.

Тя означи, че в текстовете е записано, че ще се желае и единодушие на пациента, с цел да бъде настанен, само че насочи въпрос за обстановките, в които индивидът не е склонен и какво ще следва следователно. Махаева прикани срокът за предложение сред първо и второ четене да е допустимо най-дълъг, с цел да може да се изчистят всички неуредени въпроси.

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) сподели, че ще оставят периода от седем дни за оферти сред първо и второ четене и след изборната акция ще създадат работа група, в която още веднъж да чуят мнението на всички експерти. 

" Психиатрични лечебни заведения се намират в трагично финансово положение ", сподели Смиляна Нитова-Кръстева от „ Българска социалистическа партия за България “. Тя сподели, че дефицитът на фрагменти в тази сфера е към 540 индивида, главно поради две аргументи – недоброто възнаграждение и сложните условия. 

Цветан Предов от „ ИТН “ счита, че би трябвало да има комисии за наблюдаване върху психологичното здраве, само че те не би трябвало да се свързани с спорове или различен вид ползи на участващите в тях. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР