Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда,

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда,
Коментари Харесай

Трудовите договори за сезонни работници вече могат да бъдат и за 4 часа

Депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които ще се разреши трудовите контракти за сезонни служащи да бъдат и за 4 часа.

Според претекстовете на законопроекта препоръчаните промени имат за цел да обезпечат еластичност при използването на трудовия контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и основаване на опция за полагане на ексклузивен труд от чиновници на Министерството на вътрешните работи, чиито статут се урежда по Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда при осъществяване на работа, обвързвана със сигурността и запазване на публичния ред.

Предлага се смяна на член 114а, алинея 4 от Кодекса на труда, с оглед обезпечаване на опция, продължителността на работното време по трудовия контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да е 8 или 4 часа.

При установяване на опция за работа на 4 или 8 часа ще може правилно да се пресмятат и дължимите хонорари и осигурителни вноски по контракта, което ще дава отговор на действително отработено време и положен труд, предава БГНЕС.

Предлага се и допълнение на член 144 от Кодекса на труда като се планува допустимост по изключение за полагане на ексклузивен труд при осъществяване на избрани работи от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Създаването на опция тези действия да могат бъдат изпълнявани и в отвън откритото работно време, ще докара до регламентирано полагане на труд отвън откритото работно време от посочените чиновници, тяхната отбрана по време на осъществяване на служебните им отговорности, компенсиране на този труд при съответните условия за това и не на последно място отбрана правата и ползите на жителите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР