Депутатите приеха изненадващо на първо четене промени в Закона за

...
Депутатите приеха изненадващо на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Изненадващо НС прие да се разследва главния прокурор – по модел на Възраждане

Депутатите одобриха изненадващо на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, предложени от " Възраждане ". Законопроектът до момента бе отритнат на отрасловите комисии.

Дебатът продължи повече от четири часа. Основната тематика бе обособяване на Следствието , заради което се цитира опита от историята, европейския стандарт и се стигна даже до комунизма. Промените, препоръчани от " Възраждане ", бяха утвърдени със 117 гласа " за ", 20 - " срещу ", 48 депутати се въздържаха .

Подкрепа дадоха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " .

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска промени сред първо и второ четене.

Законопроектът планува Националната следствена работа (НСлС) да бъде извадена от прокуратурата като самостоятелен независим орган. Акцентът е, че ръководителят на Националната следствена работа ще може да проверява основния прокурор , вкарват се механизми за повишен надзор на активността му, както и на административните ръководители на органите на правосъдната власт. Проектът на " Възраждане " планува разширение пълномощията на шефа на Национална следствена служба - с формиране на производството той да придобие качеството на изпълняващ длъжността прокурор по следствието.
 Що е Конституция, разследване и основен прокурор - в Народно събрание предизборно четат историята
Що е Конституция, разследване и основен прокурор - в Народно събрание предизборно четат историята

Депутатите повече от два часа дебатират върху промени в Закона за правосъдната власт

Проектът планува още и прецизиране на условията за юридически стаж и професионална подготовка на изборните членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота и се откриват условия за научна степен в региона на публично-правните науки за част от претендентите и най-малък юридически стаж в правосъдната власт или в публично-правната сфера.

С плана на Министерски съвет се урежда приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии , надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР