Депутатите пак отложиха гласуването на текстовете, които ще позволят ремонтите“Продължаваме

...
Депутатите пак отложиха гласуването на текстовете, които ще позволят ремонтите“Продължаваме
Коментари Харесай

Политически пазарлъци оставят пътищата с дупки

Депутатите отново отложиха гласуването на текстовете, които ще разрешат ремонтите
“Продължаваме промяната” още веднъж неодобрява решението

Републиканската пътна мрежа е пленник на избора на Българска народна банка, безапелационен е вицепремиерът Гроздан Караджов

Шофьори на тирове стачкуваха пред Народното събрание и паркираха тировете си пред постройката на Народното събрание, като краткотрайно блокираха придвижването по бул. “Цар Освободител”. Действията им бяха против следващото отсрочване от страна на депутатите на решението, което би разрешило да се вършат нови поправки. Шофьорите настояха за незабавен ремонт на пътищата, по които се движат, защото по тях сега е невероятно да се кара.

За да приказва с тях при протестиращите излезе вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов. Именно планът на решение по негово гледище, което би разрешило да се кърпят дупки у нас и да се слагат мантинели, втори ден е загърбено от депутатите, които отхвърлят да го гласоподават.

Според Караджов бламирането на точката за гласоподаване на бюджета на АПИ в зала и неналичието на депутати на правната комисия, която трябваше да разиска парите за ремонтите, са целеустремено блокирани.

В четвъртък и петък депутатите от “Продължаваме Промяната” отхвърлиха да участват на бюджетна и на правна комисия, които трябваше да гледат решението на казуса с пътищата и по този метод не осигуриха нужните кворуми те да се проведат. Според диалози в коридорите, хората на Политическа партия извиват по този метод ръцете на партията “Има подобен народ” за да отдръпна кандидатурата си за началник на Българска народна банка - Любомир Каримански. От Има Такъв Народ са безапелационни, че това няма да се случи.

“Републиканската пътна мрежа е пленник на избора на началник на Българска народна банка, което е неприемливо. Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на пътната мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме нито една дупка”, разяснява Караджов.

Решението, което депутатите отново отложиха, щеше да разреши да се разпореждат нови поправки по към този момент подписаните контракти за настоящ поправки и поддръжка, част от които изтичат през април, а останалите през юни. В момента има оповестени търгове за избор на нови компании, с които да се сключат 3-годишни контракти за настоящ ремонт, поддръжка и зимно разчистване на автомагистралите и останалите републикански пътища в страната на обща стойност близо 2,6 милиарда лв.. Те обаче няма да са завършили преди приключването на старите. Затова с решението депутатите трябваше да одобряват опцията по досегашните договори да се разпореждат нови действия и след приключването им, до избора на нови реализатори.

С решението трябваше да се изплатят и половината от дължимите суми към строителите за осъществени, утвърдени и сертифицирани от пътната организация действия през 2021 година по подписаните договори - общо 520 млн. лева Останалите още толкоз милиона трябваше да бъдат преведени към фирмите, откакто завърши взаимната проверката на районното и финансовото министерство, назначена от вицепремиера Караджов до края на юни.

Проектът щеше да разреши и погашение на всички пари, които се дължат на пътно-строителните компании за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци и полагане на маркировка - общо 135 млн. лева

За да предотвратят произшествия
Строителите затварят незавършени сектори
Принуждават компаниите отново да стачкуват



Пътните компании още веднъж се готвят за митинг, откакто депутатите не гласоподаваха решение, което да разреши възлагане на нови поправки на пътищата. Снимка: Пламен Стоименов

Пътно-строителните компании ще затворят незавършените пътни сектори, с цел да обезпечат сигурност на придвижването и да предотвратят произшествия, до момента в който пътната организация не разпореди дотъкмяване на ремонтите. Това оповестиха от Българска Браншова камара “Пътища”.

Те приканиха депутатите да проявят разсъдък, с цел да бъдат предпазени живота и здравето на българските жители. В противоположен случай ще бъдем принудени още веднъж да възстановим протестните дейности и да защитим членовете си с всички законови способи, споделят в своя позиция от Камарата.

Компаниите напомнят, че към този момент година чакат да им бъдат изплатени дължимите суми за осъществените качествено и в период действия, които са им предоставени по законни контракти. Заради закъснение на средствата и невъзлагането на нови поправки безработицата в бранша се е нараснала с 14,3 на 100 за година. Поставянето на пътно-строителния отрасъл в заложнически капан, поради политически борби, основава риск от колосален растеж на безработните в бранша през тази година, допълват от Камарата.
Прокуратурата: Шосетата ни са рискови за водачите
Знаците са сбъркани, маркировката е изтрита



Сбъркани знаци, изтрита маркировка, раздрани мантинели, дупки по настилката... Това са единствено дребна част от нередностите по републиканските пътища, които основават рискове от произшествия, демонстрира инспекция на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Вчера магистратите са сезирали районния министър Гроздан Караджов, към чието ведомство е Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), да предприеме всички законни дейности по отношение на служителите от тази организация, които да подсигуряват сигурността по автомагистралите, първокласните пътища и останалите “държавни” пътища. До 1 месец Караджов би трябвало да рапортува на ВАП какви ограничения са подхванати.

Прокурорската инспекция е почнала на 25 ноември 2021 година след автобусната злополука на автомагистрала “Струма”, при която починаха 45 жители на Северна Македония. ВАП е получила отчет от Държавната организация за пътна сигурност, в който се разказват голям брой пропуски и несъответствия в ръководството на пътната инфраструктура. Констатирано е, че организацията на придвижване е в извънредно неприятно положение, както във връзка с знаците, маркировката и други средства за сигнализиране, по този начин и по сходството им с нормативни документи и стандарти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР