Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за

...
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за
Коментари Харесай

Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители

Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката, оповестява Българска телеграфна агенция.  

На 5 октомври Народното събрание утвърди промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 година Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. 

В систематизирания отчет на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че въведената в края на 2023 година либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори визира към 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на контролираните цени за битовите консуматори ще докара до тежки обществени проблеми и се предлага отсрочване с една година.

Първият законопроект за промени в Закона за енергетиката е импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители и на първо четене бе подсилен със 151 гласа " за ", 41 - " срещу " и 4 " въздържали се ". 

Този, импортиран от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, също бе признат със 122 гласа " за ", 43 " срещу " и 31 " въздържал се ".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, импортиран от Павела Митова и група народни представители от " ИТН ", също бе подсилен със 148 гласа " за ", 44 " срещу " и един " въздържал се ".  

Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, импортиран от Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев с 40 гласа " за ", 124 - " срещу " и 32 - " въздържал се ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР