Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия

...
Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия
Коментари Харесай

Либерализацията на пазара на ток за битовите потребители се отлага с година

Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката.  

На 5 октомври Народното събрание утвърди промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 година Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. 

В систематизирания отчет на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори визира към една трета от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на контролираните цени за битовите консуматори ще докара до тежки обществени проблеми и се предлага отсрочване с една година, предава Българска телеграфна агенция.

Първият законопроект за промени в Закона за енергетиката е импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители и на първо четене бе подсилен със 151 гласа " за ", 41 - " срещу " и 4 " въздържал се ". 

Законопроектът, импортиран от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, бе признат със 122 гласа " за ", 43 " срещу " и 31 " въздържал се ".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, импортиран от Павела Митова и група народни представители от " ИТН ",  бе подсилен със 148 гласа " за ", 44 " срещу " и един " въздържал се ".  

Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, импортиран от Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев с 40 гласа " за ", 124 - " срещу " и 32 - " въздържал се ". Законопроектът предвиждаше възстановяване ефикасността на работа на Комисията за енергийно и водно контролиране. 

В отчета на Комисията по енергетика се показва, че съществува заплаха от внезапен скок на цените и неспособност на битовите консуматори да се приспособят към новите условия. Експертните прогнози демонстрират, че излизането на семействата на свободния пазар ще докара до оскъпяване на тока с повече от 20 %. Цитират се данни на Евростат, съгласно които и преди, и в този момент над 2 милиона българи са енергийно небогати, 30 % не могат да покрият разноските си за отопление, а 28 % не поддържат дома си задоволително топъл.

В отчета се установи още финансовото източване на енергийните сдружения от групата на " Български енергиен холдинг " ЕАД и фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) и изземването от енергетиката на над 5,4 милиарда лева В текста се цитира и позиция на крайните доставчици, които поддържат отлагането на либерализацията с една година, защото все още има още нерешени проблеми и незнайни по отношение на практическото използване на схемата за преходния интервал от 1 юли 2024 година до З1 декември 2025 година

В мнението по вносител Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " означи, че над 2 милиона българи са енергийно небогати, а средствата от съществуващия фонд " Сигурност на електроенергийната система " са разходени за покриване на недостига в държавния бюджет. Той даде образец с Букурещ, където след либерализацията цената на тока за семействата била скочила с 18 % още месец след въвеждането й. По думите му либерализацията изисква доста по-внимателна подготовка, а досега съгласно него подготовката е доста слаба. 

Павела Митова от Има Такъв Народ, също в мнение по вносител, изясни, че поради нивото на приходите е належащо да се подсигурява обикновено битие на жителите. " Ние не сме подготвени за сходна промяна ", уточни тя и посочи, че премахването на регулирането на цената за битовите консуматори ще докара до извънредно отрицателни последствия. Тя означи, че в директивата за либерализиране на пазара на електрическа енергия на никое място не се показва съответна дата за либерализацията. " Ние сами се обричаме на това поради заложените от Асен Василев в Плана за възобновяване и резистентност промени ", добави Митова. 

Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС изясни, че импортираният от тях законопроект също предлага отлагането на либерализацията на пазара на електрическа енергия с една година. 

Предлагаме либерализацията да бъде отсрочена с една година с спомагателен временен интервал, с цел да могат потребителите да се срещнат с процеса на либерализация за битовите консуматори, сподели Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС при представянето на законопроекта за промени в Закона за енергетиката, импортиран взаимно с Движение за права и свободи. 

Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната - Демократична България " съобщи, че въпросното отсрочване не касае крайните консуматори, за които се застъпват вносителите на трите законопроекта, а касае и пази крайните доставчици. Става въпрос само за отсрочване на либерализацията на електрическата енергия, която крайните доставчици би трябвало да закупят и да доставят на своите консуматори, изясни депутатът. " Проваляме дълго готови промени преди избори ", уточни Рибарски. " Ние не сме подготвени от 2019 година по какъв начин да стане, по какъв начин този преход да бъде равномерен, нищо не беше направено досега, в който тази промяна не залегна в Плана за възобновяване и резистентност ", изясни депутатът. Рибарски уточни, че огромна част от дневното ползване за битовите консуматори е на контролирани цени, по-високи от пазарните. В сегашната обстановка хората са ощетени от контролираната цена, посочи Рибарски.

Йордан Тодоров от " Възраждане " съобщи, че от партията поддържат отлагането на либерализацията и ще създадат своите оферти сред първо и второ четене на законопроектите.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР