Депутатите от Уганда отхвърлиха предложението на правителството да се позволи

...
Депутатите от Уганда отхвърлиха предложението на правителството да се позволи
Коментари Харесай

Депутатите от Уганда отхвърлиха контрола върху раждаемостта за 15-годишните момичета

Депутатите от Уганда отхвърлиха предлагането на държавното управление да се разреши на 15-годишните девойки достъп до противозачатъчни хапчета за понижаване високи равнища на бременност.

Заместник-председателят Томас Тайебва назова концепцията " дяволска ", заявявайки, че тя ще " формализира [оскверняването] " на девойките.

Висш чиновник на здравното министерство сподели, че " стигмата " към младежите, употребяващи контрацептиви, би трябвало да свърши.

Близо една четвърт от 15- до 19-годишните девойки в Уганда са или бременни, или към този момент са майки, сочи изследване.

Процентът се усили внезапно по време на блокирането на Covid, когато учебните заведения бяха затворени за съвсем две години.

По време на мощно претрупан парламентарен спор във вторник депутатът Луси Акело сложи под подозрение дали възрастта за единодушие се понижава от сегашните 18 години на 15 години, държавата- оповестява вестник New Vision.

Тя разказа предлагането да се оферират контрацептиви на 15-годишни девойки като „ ужасно “.

Г-жа Акело сподели, че не е употребила контрацептиви. „ Използвам естествения способ, този, който Бог ми даде. “

Неуспехът на Уганда да затвори изнасилвачите на деца СЛУШАЙТЕ: Проблемът с детската бременност в Уганда Африка онлайн: Още актуализации от целия континент

В отговора си на дебата министърът на първичното опазване на здравето Маргарет Муханга сподели, че предлагането не е утвърдено от държавното управление, а е направено от старши медицински чиновник доктор Чарлз Оларо.

Тя попита дали е по-добре едно дете да забременее и по-късно да почине, до момента в който ражда, добавяйки, че има „ толкоз доста тийнейджърски бременности “.

Д-р Оларо сподели пред частния вестник Daily Monitor, че достъпът до информация за репродуктивното здраве е „ освен въпрос на избор; това е въпрос на съществени права “.

" От значително значение е да насърчаваме среда, в която младежите да имат достъп до информация за полово и репродуктивно здраве и контрацептиви за нуждаещите се без стигма, дискриминация или наказание, " Д-р Оларо беше представен да споделя.

Въпреки това, заместник-председателят сподели, че предлагането „ в никакъв случай не би трябвало да види бял свят “.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР