Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията, които ще

...
Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията, които ще
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие промените в Конституцията

Депутатите от отрасловата комисия одобриха измененията в Конституцията, които ще влязат в Народното събрание във вторник.

Заседанието на комисията стартира през вчерашния ден, когато бяха признати част от текстовете в главата " Съдебната власт ", позволи се двойно поданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с болшинство от 2/3, каквото имат вносителите на конституционната корекция. За прецизиране за през днешния ден бяха оставени част от измененията, свързани с непрекъсваемостта  работата на Народното събрание при постоянни и предварителни избори, всред кои фигури ще може да избира президентът за длъжностен министър председател, както  и преходните и заключителните разпореждания.

Леко разминаване в границите на ръководещото болшинство имаше по повод фигурите за избор на длъжностен министър-председател.

Избори за Народно заседание се създават не по-късно от 1 месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно събрание. С полагането на клетвата на новите народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание.

Служебен министър председател се избира всред Председател на НС; Председател на ВКС; Управител или подуправител на БНБ; Председател или заместник-председател на Сметната палата; Омбудсмана или заместник;

" Ние посочихме, че използваме гръцкия образец за това решение. В Гърция ръководителят на Върховен касационен съд също е в описите. Така че това по-скоро ускорява събитието, че служебният кабинет не би трябвало да бъде партийно привързан. Той не се е явявал - няма политически мандат от обществото. Така че по-скоро това ускорява неговото неполитическо ", съобщи Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

" Хората, които са планувани, ще бъдат в спор на ползи, какъвто е ръководителят на Сметната палата или неговите заместници ", разяснява проф. Наталия Киселова, учител по конституционно право.

" Дано няма служебно държавно управление скоро. Ние приехме значими промени на непрекъсваемост на Народното събрание, тъй че да управлява държавното управление ", добави Радомир Чолаков, ръководител на конституционната комисия, представен от Българска национална телевизия.

С поставените периоди в преходните разпореждания излиза, че актуалният Висш съдебен съвет и изпълняващият функционалностите основен прокурор ще останат на постовете си евентуално още година.

" Възраждане " предизвестиха, че ще създадат искане в Конституционния съд за анулация на измененията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР