Депутатите от Правната комисия опитаха да поправят спешно абсурдната ситуация,

...
Депутатите от Правната комисия опитаха да поправят спешно абсурдната ситуация,
Коментари Харесай

По спешност НС отваря врата за управителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Депутатите от Правната комисия пробваха да поправят незабавно неуместната обстановка, която се основава поради недомислените ремонти в Конституцията към служебните министър председатели.

С 13 гласа " за ", 3 " срещу " и 1 " въздържал се ", те трансформираха три закона, с които позволиха на ръководителите на Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана краткотрайно да заемат и позиция на длъжностен министър-председател.

Веднага по-късно текстовете влязоха за гласоподаване и в пленарната зала, макар недоволството на Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Досега това беше неразрешено от закона и предполагаше преустановяване на мандатите им, в случай че президентът уточни някой от тях за началник на длъжностен кабинет.

Парламентът обаче не взе поради другите предизвестия на адвокати, че Българска народна банка и Сметната палата би трябвало да бъдат напълно самостоятелни от изпълнителната власт и че краткотрайното прекачване на техните ръководители в държавното управление основава евентуален риск от злоупотреби.

Това е една от аргументите всички представители на ръководството на Българска народна банка да заявят категорично, че не могат да поемат функционалността на длъжностен министър председател.

Сметната палата, на собствен ред, реализира одит на осъществяването на бюджета - в това число на организирането на изборите - който е под контрола на държавното управление.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ гласоподава " въздържал се ", като позволи, че решенията от петък може да бъдат анулирани от Конституционния съд.

" Без да се пипне Конституцията, ние този въпрос няма да можем да го решим ", сподели той по време на съвещанието.

Президентът Румен Радев към момента не е взел решние на кого да повери служебното държавно управление. От 10-те вероятни имена към този момент отпаднаха Диана Ковачева и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, както и шефът на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Росен Желязков и Димитър Главчев бяха посочени като нежелани разновидности от ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов поради партийната им обязаност.

Останаха единствено двамата зам.-председатели на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, които обаче заемат постовете си към този момент близо 2 години след приключването на мандатите им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР