Депутатите от Правна комисия приеха промени в Правилника за организацията

...
Депутатите от Правна комисия приеха промени в Правилника за организацията
Коментари Харесай

Депутатите да не работят по време на предизборната кампания и да не получават двойни заплати, реши Правна комисия

Депутатите от Правна комисия одобриха промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание, свързани с работата на депутатите по време на предизборната акция и техните хонорари в интервала до полагането на клетвата на новите народни представители в 50-ия парламент, съобщи кореспондент на " Фокус "

С признатите в комисията ремонти де факто се почистват въпросите около застъпването на мандатите и за възнагражденията на народните представители. 

Относно депутатските заплати Радомир Чолаков предлага в направения от него план на решения възнаграждението да се дължи от деня на полагането на клетвата на народните представители до деня, предшестващ деня на полагането на клетвата идващите. 

Припомняме, че с новите текстове в Конституцията Народното събрание не се разпуска в месеците до изборите. Депутатите не престават своята работа, а мандатът им се приключва с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители. Целта на тази промяна бе да се осигури непрекъсваемост на дейността легислатурата. 

В публичното пространство обаче се появиха въпроси дали депутатите, които ще продължат да работят до избирането на новото Народно заседание няма да застъпят мандатите си и надлежно да получават надлежно двойни заплати. 

Второто решение касаеше работния развой по време на предизборната акция. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи предложиха депутатите да не работят в този 1 месец, в който се приготвят за избори. Това важи и за всички типове парламентарни комисии, като периодите по правилника също стопират да текат. 

При дебатите от " Възраждане " обявиха, че са срещу тези промени в правилника, касаещи неналичието на парламент в дейна предизборна акция. Те считат, че депутатите би трябвало да продължат своята активност. Според Петър Петров, в случай че парламентът няма да работи, то и служебното държавно управление не трябвало. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС изясни, че концепцията Народното събрание да не работи е, с цел да не се трансформира парламентарната естрада в проводник на предизборна изразителност. 

Радомир Чолаков сподели, че направените от него редакции по отношение на заплатите е била направена, с цел да спре публичната полемика за двойните заплати. 

От Българска социалистическа партия също споделиха, че няма да поддържат измененията за това депутатите да не работят в предизборната акция. Според тях това било противоконституционност. 

Никола Минчев отговори, че със прекъсването на работата на легислатурата в месеца, в който се приготвят политическите сили за изборите, не е противоконституционно. Той сподели, че постоянно може да се свика изключително съвещание при належащи въпроси и изключително за парламентарен надзор върху изпълнителната власт. 

Стою Стоев предложи от името на ПП-ДБ Народното събрание да не работи и във времето до конституирането на новото Народно заседание. Предложението бе признато с 13 гласа " за ". 

От Българска социалистическа партия желаеха депутатите да работят единствено за провеждането на петъчния парламентарен надзор. Тяхното искане обаче не бе прието
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР