Депутатите от парламентарната социална комисия оставиха в ръцете на правителството

...
Депутатите от парламентарната социална комисия оставиха в ръцете на правителството
Коментари Харесай

Социалната комисия остави на правителството да определи минималната заплата

Депутатите от парламентарната обществена комисия оставиха в ръцете на държавното управление да дефинира размера на минималната работна заплата за 2023 година, заяви. 

Депутатите от комисията по труда, обществената и демографската политика одобриха на второ четене промени, с които се дефинира размерът на брутната  минимална работна заплата за следващата година. Това стана с гласуваното на второ четене на изменение, препоръчано от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група нации представители, с което " минимална работна заплата " се заменя с „ брутна минимална работна заплата “, заяви Българска телеграфна агенция. 

Според признатото предложение брутната минимална работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за миналата година.

На първо четене в пленарна зала депутатите взеха решение размерът на минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца.  Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “. 

Срещу прибавянето на определението " брутна минимална работна заплата " в отрасловата комисия гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България ".

След съвещанието на комисията водачът на левицата Корнелия Нинова дефинира случилото се през днешния ден като парадокс . Колегата й и някогашен обществен министър Георги Гьоков сподели, че на процедура с признатото предложение се неодобрява определянето на съответна минимална работна заплата за 2023 г.  

Корнелия Нинова разяснява, че по предложение на ГЕРБ-СДС и с поддръжката на Политическа партия и " Български напредък " нарастване на минималната работна заплата от следващата година няма да има. Тя разясни, че съгласно признатите текстове от 1 септември следващата година Министерският съвет ще дефинира минимална брутна работна заплата за идната 2024 година " Вкараха в минималната заплата думата " брутна ", което значи, че доста хора в този момент ще получат и по-малко от 710 лева В 850 лева брутна минимална заплата влизат клас прослужено време, нощен труд, ексклузивен труд. Всичко това до момента беше над минималната заплата ", изясни Нинова. 

Тя разяснява, че от левицата на няколко пъти са упорствали тези оферти да бъдат оттеглени. Нашето предложение беше ясно - минималната работна заплата да е 50 % от междинната работна заплата от 1 януари 2023 година, добави Нинова. 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС разяснява, че са се чули прекомерно доста разнопосочни отзиви , че с предлагането в Кодекса на труда, направено от тях, се залага механизъм за установяване на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички непрекъснати заплащания, които се дават от работодателя, като отвън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и спомагателни обществени придобивки. Тя уточни, че в понятието влиза и клас прослужено време. 

Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната " предлага също минималната работна заплата да се дефинира като брутна. По думите му това е значимо, поради задачата минималната работна заплата да бъде 50 на 100 от междинната, която се също се пресмята от Национален статистически институт като брутна. 

В момента желаеме да вкараме клас прослужено време в границите на тази минимална работна заплата, разясни депутатът. Според него предлагането на ГЕРБ е сходно, само че за разлика от тях от Политическа партия оферират брутната минимална работна заплата да се дефинира не на база 12-те месеца от миналата година, каквото е предлагането на ГЕРБ, а на база последните две тримесечия, за които има данни от Национален статистически институт. 

По думите на Арабаджиев с предлагането на ГЕРБ минималната брутна работна заплата става 765 лева, а ако  се одобри тяхното предложение в пленарна зала, нейният размер ще е 868 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР