Депутатите от бюджетната и здравната комисия приеха за първо четене

...
Депутатите от бюджетната и здравната комисия приеха за първо четене
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК приет на първо четене в комисия |

Депутатите от бюджетната и здравната комисия одобриха за първо четене проектозакона за бюджета на здравната каса за 2021 година Това стана на взаимно съвещание на двете комисии. Проектът беше показан от здравния министър Костадин Ангелов.

В законопроекта са планувани 5 084 871,3 хиляди лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 4 980 973,5 хиляди лева, от които 3 200 862,5 хиляди лева са от здравноосигурителни вноски и 1 780 111,0 хиляди лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.

Трансферите за здравно обезпечаване за 2021 година са разчетени с растеж от 246 511,5 хиляди лева по отношение на 2020 година

Средствата за здравноосигурителни заплащания са в размер на 4 770 351,0 хиляди лева, което съставлява нарастване с 316 374,2 хиляди лева по отношение на 2020 година

От КТ " Подкрепа " и от Българската асоциация на зъботехниците разясниха част от текстовете:

" Заложените 30% за нарастване на заплатите на здравните експерти работещи на първа линия, ще сътвори несъответствия в системата. Ще има дискриминирани медици. Освен това обръщаме внимание, че това нарастване би трябвало да бъде направено от 1 януари, а не от 1 април както е заложено ", разяснява Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Тя изиска здравния министър да вземе отношение и по условия наложителен PCR тест от работодателите, когато служащи с COVID-19 се връщат на работа, само че не получи отговор.

От Асоциацията на зъботехниците желаеха да бъдат включени в пакета за безвъзмездна дентална помощ в частта с безвъзмездна протеза.

" Секторът ни остава отвън всевъзможни ограничения, не е включен в никаква стратегия. Искаме да обърнем внимание, ще предоставим нашето мнение ", разяснява Стоян Котев, ръководител на Асоциацията.

Срещу новия бюджет на здравната каса се оповестиха от левицата.

" С бюджета би трябвало да се реализират три цели - стабилизиране на лечебните заведения, оказване на помощ за пациентите и безпроблемно доставяне с лекарствени средства. Ние не виждаме това в бюджета ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Георги Йорданов.

Той цитира данни на финансовото министерство, съгласно които в България има над 600 000 здравно неосигурени лица, които не заплащат за оказаната здравна помощ, а лечебните заведения ги причисляват към незабавните услуги. Това съгласно Йорданов е причина за недофинансиране на лечебните заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР