Депутатите от 47-то Народно събрание отмениха кариерните бонуси на членовете

...
Депутатите от 47-то Народно събрание отмениха кариерните бонуси на членовете
Коментари Харесай

Без кариерни бонуси за членовете на ВСС

Депутатите от 47-то Народно заседание анулираха " кариерните бонуси " на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС). Законотворците одобриха на второ четене промени в Закона за съдебната власт със 119 гласа " за ", 80 " срещу " и 7 " въздържали се ". Същата смяна, обвързвана с така наречен кариерни бонуси се предлага и за основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.

При приключване на мандата или предварителното му преустановяване на съображение съответния член от конституцията изборният член на Висш съдебен съвет, подал молба до съответната гилдия в 14-дневен период от деня на приключване или предварително преустановяване на мандата, се възвръща на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател. Досега имаше опция те да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора.

Отпада наредбата, съгласно която стажът като избирателен член на Висш съдебен съвет се зачита за стаж, който дава право при освобождение от служба арбитър, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж да има право на парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни хонорари, колкото прослужени години има в органите на правосъдната власт, само че не повече от 20.

В дебата още веднъж се чуха мнения, че профилираните съд и прокуратура са били " бухалка " и " инквизиция ". Срещу закриването на профилираното правораздаване главно се изказваха от обединението ГЕРБ/СДС. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР