Депутатите окончателно приеха промените в Закона за застрояване и устройство

...
Депутатите окончателно приеха промените в Закона за застрояване и устройство
Коментари Харесай

Нови правила за строителството вече ще важат в София

Депутатите дефинитивно одобриха измененията в Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО), с които в София ще бъдат въведени нови правила за строителството.

Първоначално с приемането на новия ЗУЗСО трябваше да се уточнят категорично зоните в София, където може да има високо строителство. В последна сметка обаче беше решено тези зони да се дефинират от Общия организационен проект (ОУП) на столицата и промените в него (чл. 16в., алинея 1).

Първоначално основният проектант на София Здравко Здравков искаше в ЗУЗСО да бъдат закрепени три зони в столицата, където да се строи безкрайно - към Централната гара, край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър (около и след " Интер експо център " ) и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ". Впоследствие зоната към Централна гара отпадна поради въздушните коридори над нея, които водят към Летище София. На второ четене на равнище комисия отпадна и визията изобщо в закона да бъдат закрепени специфични зони за високо строителство.

Ключовата част от ЗУЗСО касаеше опцията да се строи в ъглови парцели. Досега беше употребена малка врата в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по член 27 , която позволяваше свързване на урегулиране поземлени парцели (УПИ) и надлежно обвързвано засторяване, като няколко УПИ се превръщаха в един парцел и можеше да се строи на неограничена височина . Точно по този начин особено в София се появиха планове за сгради-гиганти и небостъргачи. Сега, в член 16в., алинея 1 от новия ЗУЗСО категорично се показва, че при два УПИ, единият от които е ъглов, може да има обвързвано застрояване, само че височината на строителството не би трябвало да надвишава оптимално допустимите за съответната жилищна зона компактност (т.е. какъв брой от един парцел може да бъде застроено) и активност (т.е. на каква височина, широчина и дължина). Има и изключения – без ограничавания в строителството по отношение на размера на парцела (в най-много до 3000 кв. метра имоти), като се вкарва система от разрешено превишение на активност на застрояване – при до 500 квадрата може да се надвиши два пъти, при сред 500 до 1500 квадрата – веднъж, а сред 1500 и 3000 квадрата – половин път по отношение на оптимално допустимата за жилищната зона компактност и интензивност). Никое от тези " оторизации " не важи , в случай че ъгловият УПИ т.е. мястото, където ще се строи, е с лице към две улици, едната от които е задънена. Може обаче да се трансформира височината на здания в даден парцел без ограничаване, в случай че не става въпрос за обвързвано строителство (бел. ред. - приложението към член 3, алинея 2 на ЗУЗСО).

С смяната в преходните и заключителните разпореждания на ЗУЗСО (по-точно параграф 27) обаче беше признато, че влезлите в действие до одобряването на този нов закон подробни устройствени проекти (ПУП), в които има обвързвано застрояване в два или повече УПИ и които са приложени във връзка с застрояването в един от парцелите, резервират действието си в неприложената още част. С други думи – в случай че към този момент има позволение или са стартирали градежи на високи здания с потребление на малката врата в Закон за устройство на територията, те няма да бъдат спирани , тъй като смяната в ЗУЗСО не е със задна дата.

Освен това, не може да има преструктуриране на Подробен устройствен план на жилищни комплекси до 5 години от влизането им в действие, в случай че преструктурирането касае височината на градежите . Може да има изключение единствено в един случай – в случай че на територията за застрояване ѝ бъде изменен статутът според Общия организационен проект и тя към този момент не е жилищна, а е с сложно застрояване.

Какви други промени стават факт с промените в закона прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР