Депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения, според

...
Депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения, според
Коментари Харесай

Окончателно: Болница `Лозенец` няма да е правителствена

Депутатите дефинитивно одобриха измененията в Закона за лечебните заведения, съгласно които това болница " Лозенец " към този момент да не е държавна.

Текстовете дават на Министерския съвет шестмесечен период да преобразува " Лозенец " от вторичен разпоредник с бюджет към Министерски съвет в еднолично акционерно сдружение Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Лозенец ".

Въпреки че това не е заложено в закона, проектът за лечебното заведение е да премине на послушание на Софийския университет, запазвайки статута си на държавна болница. Лечебното заведение в този момент е Университетската болница на Медицинския факултет на СУ, а негов декан е дългогодишният ѝ шеф доктор Любомир Спасов.

Първоначалното желание бе тя да бъде превърната в първата национална детска болница, само че по време на дебатите стана ясно, че без " Лозенец " Медицинският факултет на СУ няма по какъв начин да оцелее и ще загуби акредитацията си - без клиничната си база СУ не би могъл да отговори на критериите.

Изменението в Закона за лечебните заведения бе импортирано от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и признато от Министерски съвет на 22 ноември 2018 година След острия отпор на СУ обаче бе отчасти променено - остана частта, която планува " Лозенец " да не е държавна, и отпадна тази, съгласно която се трансформира в национална педиатрична болница. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР