Депутатите окончателно отмениха възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция

...
Депутатите окончателно отмениха възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция
Коментари Харесай

Парламентът окончателно отмени златните паспорти

Депутатите дефинитивно анулираха опцията да се придобива поданство против инвестиция или така наречен златни паспорти. Това стана с признатите на второ четене промени в Закона за българското поданство. Отменят се наредбите, с които се дава опция да придобият българско поданство лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство или получили позволение за непрекъснато престояване за направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв. или инвестиции за над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, с което надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до два милиона лв..

Депутатите приеха още по предложение на Движение за права и свободи в шестмесечен период от влизане в действие на този закон Държавна организация „ Национална сигурност “ да извърши инспекция за съществуване на учредения за анулация на натурализацията по всички преписки по придобиване на българско поданство. Информацията за резултатите от инспекцията се дава на министъра на правораздаването, с оглед преценка за използване на пълномощията, плануват признатите текстове. 

Беше гласувано още подадените молби за придобиване на капиталово поданство, по реда на анулираните с приемането на този законопроект разпореждания, да бъдат прекъснати. 

Петър Петров от " Възраждане "  коментира, че молбите, подадени по досегашния ред, следва да бъдат прегледани и решени, тъй като по думите му всички те са подадени законосъобразно. Той попита какво постанова взимането на решения за прекратяването им и уточни, че ще бъде основана правна неустановеност по отношение на всички бъдещи производства. Петров добави, че се касае за над 100 подадени заявки. По думите му вложено е в държавни скъпи бумаги като ставало въпрос за над 200 млн. лева Според него с приемането на въпросната наредба това, което ще се случи, е просто тези пари да бъдат върнати. 

Социалистът Крум Зарков съобщи, че с приемането на законопроекта България повече няма да бъде в черния лист на страните от Европейския съюз и Еврокомисията. 

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че с приемането на този закон се поставя завършек на тежък спор през тези годините дали да съществува капиталово поданство, или не. Той уточни, че остава неуреден въпросът с пребиваването на съображение вложения. Хамид добави, че въпросът с по този начин наречените златни визи също е на дневен ред. 

В началото на февруари от Движение за права и свободи внесоха получен по пощата на депутата Хамид Хамид неизвестен сигнал за скица, съгласно който над 120 души от Русия и Китай са получили непозволено поданство, право на престояване или капиталови документи в България. А прокуратурата разгласи, че е разпитала шефа на Българската организация за вложения (БАИ) Стамен Янев като очевидец.

На 17 февруари Народното събрание одобри на първо четене измененията, с които се отстранява опцията за капиталово поданство. Сходният план на Движение за права и свободи, импортиран от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, беше отритнат. Разликата сред двете оферти беше в настояването на Движение за права и свободи да се отстрани с изключение на опцията за капиталово поданство и опцията евентуални вложители да получават позволение за непрекъснато престояване в страната. От " Продължаваме промяната " показаха, че е нужен спомагателен спор, с цел да бъде отменено и издаването на визи.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която присъстваше на дебата, изясни, че са завършили инспекции по 48 преписки, свързани с поданство против вложения. По думите ѝ при 6 от тях има установени нарушавания и по тях са подхванати дейности за лишаване на българско поданство.

През март депутатите от движението обявиха, че ще подадат допълнение към сигнала до прокуратурата за „ златните паспорти “ - този път против премиера Кирил Петков, само че в качеството му на длъжностен министър на стопанската система за безучастие по работа. Поводът бе свързан с това, че страните - членки на Европейския съюз, се схванаха, че ще работят за ограничението на поданството против вложения на богати руснаци, като част от наказателните ограничения срещу Русия поради нашествието в Украйна. От придвижването оповестиха, че заради разширението на глобите, те ще добавят сигнала си до прокуратурата.

Хамид Хамид съобщи, че службите би трябвало да открият дали е налице безучастие на Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър и да се откри дали, наред с болшинството китайски жители, има и съветски олигарси, които са получили престояване или " златни паспорти ". Той уточни, че следва да се ревизира дали в действителност на върха на тази пирамида е шефът на организацията по инвестиции Стамен Янев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР