Депутатите не избраха нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

...
Депутатите не избраха нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Коментари Харесай

Управляващите оставиха НЗОК без шеф

Депутатите не избраха нов шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Само 59 гласа поддържаха единствената кандидатура за началник на НЗОК – проф. Жени Стайкова. 147 депутати гласоподаваха „ въздържал се “, а 17 „ срещу “.

Народното събрание организира през днешния ден изключително съвещание, на което гласоподава нов шеф на Националната здравноосигурителна каса. По-рано през днешния ден номинираната за шеф на НЗОК от ГЕРБ-СДС Иванка Динева подава в Народното събрание отвод от присъединяване в конкуренцията за нов началник на НЗОК заради персонални аргументи. В началото на месеца от „ Възраждане “ отдръпнаха претендента си – Тодор Хинов. И по този начин в конкуренцията остава единствено Жени Стайкова, която е номинирана от Българска социалистическа партия.

Предстои да се започва нова процедура за избор на шеф на здравната каса.

Макар да даде обещание, че, в случай че бъде определена за шеф на НЗОК, ще направи всичко допустимо да реализира консенсус с другите браншови, съсловни организации, министерството на опазването на здравето, Стайкова не получи нужните гласове.

„ Ние сме със застаряваща нация, с хронични болести. Мисля, че би трябвало да се дадат повече средства на извънболничната помощ. Тази помощ е доста по-евтина “, съобщи Стайкова.

По думите ѝ здравето е скъпо и няма цена.

„ Считам се за специалист в тази област, потвърдила съм, че мога да работя с разнообразни държавни управления “, сподели претендентът за началник на НЗОК.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че оферират единствено готови хора. „ Кандидатурата на проф. Жени Стайкова е безукорно професионална “, сподели тя.

Депутатът от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин прикани, в случай че не поддържат Жени Стайкова, да намерят претендент, който най-малко да дава отговор на високите критерии, които е сложила, написа „ 24 часа “.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ пък съобщи, че ПП-ДБ и ГЕРБ са натиснали останалите политически партии да избират шеф на касата, само че не са се разбрали между тях. „ По гласовете се вижда кой по кое време ръководи и с кого “, сподели той.

ГЕРБ предлага отпадане на 6-месечния период за избор на началник на здравната каса

Да отпадне шестмесечния период за избор на нов шеф на здравната каса желаят от ГЕРБ-СДС. Вместо това хората на Бойко Борисов оферират подуправителят на НЗОК да бъде началник до избирането на нов.

Законопроектът е с вносител някогашния здравен министър Костадин Ангелов и е оповестен на уеб страницата на Народното събрание през днешния ден, когато има изключително съвещание, на което депутатите би трябвало да изберат нов началник на здравната каса и да одобряват на първо четене бюджета ѝ за 2023-а година.

Според в този момент настоящия закон Народното събрание би трябвало да избере нов шеф в период до 6 месеца след свалянето на предходния. Това бе проф. Петко Салчев, който бе освободен предварително поради несправяне с длъжността на 13 март тази година. Така срокът за избор на негов правоприемник изтича след два дни.

В претекстовете си Ангелов показва, че сходен краен период липсва при другите органи на ръководство, избирани от Народното събрание.

В текстът на документа е планувано той да влезе в действие от на следващия ден.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР