Депутатите на Гренландия се запознаха днес за пръв път с

...
Депутатите на Гренландия се запознаха днес за пръв път с
Коментари Харесай

Гренландия представи проект за конституция за бъдеща независимост

Депутатите на Гренландия се срещнаха през днешния ден за пръв път с план за конституция, на която самостоятелната територия би могла да разчита, в случай че се наложи да договаря за самостоятелност от Дания.


Разработеният скрито в продължение на четири години документ от 49 параграфа, написан на гренландски език, беше показан от конституционна комисия на Народното събрание на територията, Инатсисартут, където ще бъде разискван, заяви Агенция Франс Прес.

Местните медии оповестяват, че текстът, който към момента е в планова фаза, не е безапелационен по няколко основни въпроса, в това число достъпа до гренландски паспорт и правораздаването - области, които към момента се ръководят от континентална Дания.

В него не се загатва и монархията, като остава неуреден въпросът дали кралицата или кралят на Дания ще остане държавен глава.

" Засега (проектът за конституция) е най-вече гренландски въпрос. Той ще засегне Дания едвам когато Гренландия го разиска и според от това какво ще решат политиците ", споделя пред Агенция Франс Прес Улрик Прам Гад, откривател в Датския институт за интернационалните проучвания и специалист по датско-гренландските връзки.

Гренландия е самостоятелна от 1979 година насам. Най-големият остров в света, ситуиран в Арктика на към 2 500 км от Дания, има лично знаме, език, просвета и институции, само че към момента разчита в огромна степен на датски грантове, които съставляват една четвърт от Брутният вътрешен продукт и повече от половината от обществения бюджет.

Континенталната част на Дания, Фарьорските острови и Гренландия с почти 55 000 поданици, дружно образуват Кралство Дания.


По пътя към самостоятелност


От Закона за самоуправлението от 2009 година насам под властта на Дания попадат единствено валутата, правораздаването, външните работи и сигурността.

Законът включва и наредба, съгласно която, в случай че народът на Гренландия вземе решение в интерес на независимостта, би трябвало да стартират договаряния сред Нуук и Копенхаген.

След това съглашението, реализирано със единодушието на датския и гренландския парламенти, ще би трябвало да бъде утвърдено посредством референдум в Гренландия.

" Утре няма да има гражданска война, само че текстът ще осветли дебата ", сподели Прам Гад, като добави, че той въпреки всичко " демонстрира, че Гренландия желае да премине към нов, по-свободен стадий " в връзките си с Дания.

Предстои да забележим дали политиците и обществеността са съгласни с плана и дали ръководителите на Гренландия " ще се осмелят да дадат ход на плана ", сподели той.

За социалдемократката Аки-Матилда Хьог-Дам, която заема едно от местата, непокътнати за Гренландия в датския парламент, текстът съставлява " стъпка " към основаването на суверенна гренландска страна.

Тя съобщи по време на скорошен брифинг за медиите: " Ще проведем по-задълбочено разискване на това по какъв начин тъкмо ще се случи това ", като ще бъдат прегледани разнообразни въпроси, в това число поданството и правото на глас.

Що се отнася до бъдещите връзки с Дания, в приложение към плана за конституция се загатва евентуално съглашение за свободно асоцииране, което е било обсъждано в предишното.

" Искаме да излезем с общо решение, което да е от изгода и за двете страни ", акцентира Хьог-Дам, която планува договарянията за суверенитета на острова да стартират в границите на едно десетилетие.

Геостратегическото разположение на територията и големите ресурси от минерали провокират интернационален интерес през последните години, за което свидетелства бързо отхвърленото предложение на някогашния американски президент Доналд Тръмп да я купи през 2019 година

Но макар че концепцията за изкупуване на Гренландия беше изоставена, Вашингтон се стреми да придобие по-голямо въздействие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР