Депутатите гласуваха с голямо мнозинство разширението на териториалните води на

...
Депутатите гласуваха с голямо мнозинство разширението на териториалните води на
Коментари Харесай

Парламентът в Гърция одобри разширяване на териториалните води на страната

Депутатите гласоподаваха с огромно болшинство разширението на териториалните води на Гърция. От 300 депутати единствено 16 се въздържаха.

С гласуваните промени се планува зоната на запад гръцките териториални води да нарасне от 6 на 12 морски благи. Западното гръцко крайбрежие се намира против Италия, а в северния си край граничи с Албания.

Въпреки че предлагането не опонира на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1994 година, то може да проправи пътя за други териториални разширения и на изток, в Егейско море. А това може да обтегне така и така напрегнатите връзки с Турция, отбелязва ДПА. През 1995 година турският парламент съобщи, че ще счита сходно уголемение за мотив за оповестяване на война.

Анкара и Атина от десетилетия са в спор поради залежите на природен газ в континенталния шелф и морските си граници. И двете страни претендират за правото да изследват за енергийни запаси в еднакъв сектор на Средиземноморието.

Идният понеделник Гърция и Турция ще имат среща за изглаждане на разликите за първи път от 2016 година.

През лятото ситуацията се изостри. Тогава даже имаше конфликт сред турска и гръцка фрегата.
Макар и решението на гръцкия парламент да не визира директно териториалния спор с Турция на изток, министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи пред депутатите, че Гърция възприема по-категорична външна политика, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е ясно обръщение към тези, които се пробват да лишат страната ни от това право ", сподели Мицотакис.

Източник: bnr.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР