Депутатите гласуваха основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и общините

...
Депутатите гласуваха основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и общините
Коментари Харесай

Депутатите оставиха 19 общини без изравнителна субсидия догодина

Депутатите гласоподаваха главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и общините за 2019 година
Следващата година 19 общини няма да получат изравнителна дотация. Това реши Народното събрание с признати текстове в бюджета за идната година.
За първи път от 2019 година ще има нов механизъм за пресмятане на изравнителната дотация на общините.
Тези, които имат лични доходи - данъчни и неданъчни, на гражданин население повече от 120% от междинното за страната - значи, че имат задоволително лични доходи и не е нужно да получават в допълнение изравнителна дотация, изясни предходната седмица шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на дебатите за бюджет 2019 година в комисията
В общините, които няма да получат изравнителна дотация, влизат освен огромните, а и курортни. Идеята е тяхната дотация да се разпределя на по-малките.
Целта на новия механизъм е да изравни и да подкрепи общините, които нямат задоволително лични данъчни и не данъчни доходи.
Общата дотация за делегираните от страната действия ще бъде в размер на над 3,2 милиарда лв.. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване възлиза на над 38 млн. лева, а за финансови разноски - 179 млн. лева
Годишният й размер ще се разпределя на тримесечия. За първото ще бъде 30%, второ - 25%, трето - 20% и за четвърто 25 на 100.
Движение за права и свободи изиска спомагателни 3 млн. лв. за зимно поддържане на пътищата, които да бъдат държани като запас при положение на бедствено състояние или друга спешна обстановка, само че предлагането не срещна поддръжка.
Депутатите утвърдиха още бюджетните взаимоотношения с централния бюджет за 2019 година на трите публични медии, както и дотациите за юридически лица с нестопанска цел.
За Столична община са планувани прехвърляния в размер на 488,552 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР