Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет

...
Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Депутатите се заемат с бюджета

Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 година планува проектопрограмата за тази седмица на Народното събрание, оповестена на страницата на институцията.

На 5 юли Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание законопроектите за държавния бюджет, за бюджета на Държавното публично обезпечаване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. 

На брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев показа главните параметри на бюджета. Той уточни, че са непокътнати всички обществени заплащания и са надградени част от ограниченията, заложени от служебния кабинет. Запазваме политиката по приходите, която служебният кабинет беше заложил, добави министърът. Той уточни, че са прецизирани издръжката и финансовите разноски. 

Бюджетът за 2023 година е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извърши един от главните си цели да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите планува през 2023 година напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8% и постигане на размер от 184,5 милиарда лева През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3%, а през 2025 година се чака да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на понижението на цените на храните и енергийните артикули. 

Минималната работна заплата се резервира на 780 лв..

Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10% за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 г и 15% - за структурите в общинската администрация.

Вчера Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за тази година, както и за този на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В проектопрограмата на Народното събрание е и план на решение по отношение на процесуалното посланичество на българската страна по интернационалните арбитражни каузи. Предвидено е и второ четене на промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности и в Закона за чужденците в Република България. Очаква се народните представители да обсъдят на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на заетостта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР