Депутати в Европейския парламент искат да се призоват 27-те държави

...
Депутати в Европейския парламент искат да се призоват 27-те държави
Коментари Харесай

Широка коалиция в ЕП иска Шрьодер да бъде включен в списъка със санкции

Депутати в Европейския парламент желаят да се призоват 27-те страни членки да включат някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер в листата със наказания на Европейски Съюз, в който към този момент са включени редица съветски олигарси, заяви „ Ди Велт”. В проекторезолюцията, с която изданието разполага, се показва: След като няколко западни политици се отхвърлиха от постове в съветски корпорации, би трябвало " изрично да се изиска и други като Карин Кнайсл и Герхард Шрьодер да създадат същото ".

Кнайсл е австрийски политик без партийна принадлежност и от предходната година е член на надзорния съвет на съветската държавна петролна компания " Роснефт ". Шрьодер е ръководител на надзорния съвет на компанията, напомня вестникът.

Проектът е " верен сигнал от Европа”. „ Бившите канцлери би трябвало да продължат да се грижат за благосъстоянието на страната си и след приключване на мандата им ", съобщи пред „ Велт” евродепутатът от ЕНП Щефан Бергер. В случай че Шрьодер и Кнайсл запазят постовете си, евродепутатите приканват Съвета на Европейски Съюз да " разшири листата на лицата, наранени от глобите на Европейски Съюз, като включи в него европейските членове на управителните препоръки на огромни съветски компании и политиците, които не престават да получават съветски средства ", се показва в плана.

И Шрьодер, и Кнайсл до момента са отказали да се откажат от постовете си и от обвързваното с тях заплащане.

След продължителни диспути евродепутатите от Групата на християндемократите и консерваторите (ЕНП), Групата на социалдемократите и социалистите (С&Д), либералите и Зелените реализираха единодушие по плана. Въпросът за това кои лица би трябвало да бъдат помолени поименно да се отдръпват от служба и, в случай че е належащо, да бъдат глобени, беше противоречив.

В първия вид беше посочен единствено Герхард Шьодер. Социалдемократите в Народното събрание, в това число тези от Германия, не се опълчиха на това, само че показаха други политици, които също работят за съветски компании и ще би трябвало да бъдат включени в листата.

Резолюцията би трябвало да бъде призната в четвъртък в пленарната зала. Благодарение на единството на четирите огромни парламентарни групи се счита, че има несъмнено мощно болшинство за възможни ограничения против Шрьодер и други. След това представителите на 27-те страни членки би трябвало да одобрят плана. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР