Депутати от ГЕРБ са предложили промени в Закона за публичните

...
Депутати от ГЕРБ са предложили промени в Закона за публичните
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ предлагат висши чиновници да не влизат в бордове на фирми

Депутати от ГЕРБ са предложили промени в Закона за обществените предприятия, с които се предлага висши държавни чиновници да не могат да вземат участие в бордовете на държавни компании.

Забраната обгръща основни секретари на Народното събрание, на президента, на Министерския съвет, на министерства и ведомства, оповестява " 24 часа ". Рестрикцията се отнася до компании, в които страната или община имат над 50% присъединяване.

Подобна възбрана бе въведена в Закона за обществените финанси през 2019 година, напомня изданието. Тогава се одобри тези сдружения да организират състезания за всяка позиция, като към претендентите имат редица условия, измежду които и това да не заемат висша държавна служба.

При гласуването на измененията на първо четене обаче бе признато основните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово ръководство и надзор на средства от Европейски Съюз, както и тези служители, които дават отговор за публичните поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании.

Сега се предлага отпадане на тази опция, като претекстове не са посочени.

Друга смяна в Закона за обществените предприятия в преходните и заключителните разпореждания гласи да не се преобразуват като административни структури държавните предприятия, основани със специфичен закон.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР