Депутати от ГЕРБ и ДПС защитиха свои колеги от Възраждане,

...
Депутати от ГЕРБ и ДПС защитиха свои колеги от Възраждане,
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС защитиха депутати от Възраждане. Заради нападки от ПП-ДБ

Депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха свои сътрудници от " Възраждане ", за които депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България " желаеха да бъдат изключени от парламентарни комисии.

В последна сметка Народното събрание отсрочи гласуването на три плана за промени в комисиите по външна политика и по защита.

Спорове провокира планът на решение, препоръчан от Атанас Атанасов, Кирил Петков и група народни представители, за освобождение на Ивелин Първанов от " Възраждане "  като член на комисията по защита. С друго предложение – на Явор Божанков от „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Първанов трябваше да бъде изваден и от комисията по външна политика.

С трето решение, импортирано от Атанас Атанасов, Кирил Петков и други, се очакваше депутатите да освободят Ангел Георгиев от " Възраждане "  от комисията по външна политика.

Причината за тези оферти бе скорошно посещаване на тези депутати в Русия.

Още при започване на пленарното съвещание при гласоподаване на програмата от групата на " Възраждане "  поискаха трите плана да бъдат оттеглени, защото според тях са противоконституционни. Освен това народните представители не са получили авансово материалите, по думите на Петър Петров. При дебата той изиска и отмора, с цел да могат да се срещнат с всички оферти и да видят дали има и други, противоречащи на главния закон на страната.

След възобновяване на съвещанието ръководителят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че трите плана на решения, против които възразяваха от " Възраждане ", се отсрочват и през днешния ден няма да бъдат обсъждани в пленарната зала.

Явор Божанков (ПП-ДБ) обаче отбрани предлагането си с аргумента, че в комисията по защита депутати от " Възраждане "  ще продължат да имат достъп до класифицирана информация. Това, съгласно него, застрашавало националната ни сигурност и било оттегляне от евроатлантическата ориентировка на ръководещите.

" Когато незнанието служи за политически внушения, би трябвало да реагирате ", разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи, обръщайки се към ръководителя на Народното събрание. " Г-н Божанков несъмнено не знае, че всеки депутат има достъп до класифицирана информация, без значение в каква комисия е ", изясни той какво има поради под " незнание ". 

" Кога, сътрудници, желаете разпоредбите да се съблюдават - когато са комфортни или когато всички би трябвало да се подчиним на тях, апелирам да не се употребяват за политически спекулации ", моли зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. " Вие сте във властта, тъй като желаете разпоредбите да се съблюдават, спазвайте ги и вие ", настоя тя пред ПП-ДБ.

Според сътрудника ѝ Любен Дилов може би е пристигнало време самостоятелните депутати също да бъдат включени в парламентарни комисии.

Правилникът на Народното събрание обаче разрешава народен представител да бъде изключен от комисия или да не бъде позволен та стане член на такава. И това се е случвало нееднократно, в това число с поддръжка от ГЕРБ.
Промени в комисии
След края разногласията, репликите и процедурите Народното събрание гласоподава промени в редица комисии.

От комисията по бюджет и финанси бе освободен Борис Аладжов от „ Възраждане “.

Стоян Таслаков от „ Възраждане “ беше освободен от комисията по енергетика.

От комисията по районно развиване, благоустройство и самоуправление беше освободен Кръстьо Врачев от „ Възраждане “.

За членове на комисията по защита бяха утвърдени Ангел Георгиев и Славчо Крумов – „ Възраждане “.

В комисията  по вътрешна сигурност и публичен ред влезе  Златан Златанов, „ Възраждане “.

От Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии бе освободен Даниел Проданов от „ Възраждане “.

Ангел Георгиев от „ Възраждане “ беше освободен от комисията по културата и медиите.

От комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество бе освободен  Славчо Крумов от „ Възраждане “.

В комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите влезе Кръстьо Врачев („ Възраждане “).

В комисията за надзор върху ръководството на средства от европейските фондове влизат  Стоян Таслаков и Даниел Проданов от „ Възраждане “.

От комисия по правни въпроси бе освободена  Маргарита Махаева – „ Възраждане “.

От комисията по конституционни въпроси бе освободен Златан Златанов и определена  Маргарита Махаева – от „ Възраждане “.

Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС стана член на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

В комисията по електронно ръководство влезе Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Симидчиев беше освободен от комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите.

От комисията за взаимоотношение с гражданското общество бе освободен Димитър Аврамов от Движение за права и свободи.

От комисията по въпросите на децата, младежта и спорта бе освободен Осман Мурадов от Движение за права и свободи, на негово място бе определен Димитър Аврамов (ДПС).

В комисията по правни въпроси влезе Осман Мурадов (ДПС).

От комисия по културата и медиите бе освободена Фатме Рамадан от Движение за права и свободи.

В комисията по бюджет и финанси бе определена Небие Кабак (ДПС). 

За член на комисия по районна политика и локално самоуправление бе избиран Павлин Кръстев от Движение за права и свободи. Той бе освободен като член от комисия по превоз и известия.

Небие Кабак от Движение за права и свободи бе освободена от комисията по туризъм.

В комисията по енергетика влезе Фатме Рамадан от Движение за права и свободи.

Николай Дренчев, който беше изключен от ПГ на „ Възраждане “, а в този момент е независим народен представител, бе освободен от състава на непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие. На негово място бе определен Ивелин Първанов от „ Възраждане “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР