Депутатът от Продължаваме промяната - Демократична България Явор Божанков обяви

...
Депутатът от Продължаваме промяната - Демократична България Явор Божанков обяви
Коментари Харесай

Явор Божанков внася законопроект за ограничаване на президентските правомощия

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Явор Божанков разгласи на страницата си във " Facebook ", че ще внесе законодателни промени, с които да се лимитират прамощията на президента, с цел да се възвърне салдото сред властта.

" Абсолютно належащо е като законодатели да създадем проверка на президентските квоти и пълномощия дадени от Народното събрание. Направих цялостен обзор на тези пълномощия и приготвих законопроект, който лишава квотите на президента в държавни регулатори и разнообразни органи ", написа Явор Божанков. В предишното Народно заседание той беше народен представител от Българска социалистическа партия, само че бе изключен откакто гласоподава за изпращането на военна помощ на Украйна.

Освен преразглеждане на президентските квоти, планът " Божанков " планува още законово ограничаване при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделянето на управляващите е нарушено.

Преди дни министър председателят акад. Николай Денков заяви, че по времето на служебните държавни управления на Румен Радев са заменени към 7000 чиновници в държавната администрация.

В същото време президентът отхвърли да направи промяна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, макар настояването на кабинета, само че в последна сметка Тодоров самичък подаде оставка.
По този мотив Явор Божанков дава образец по какъв начин работи в този момент моделът - Министерски съвет предлага, а президентът назначава с декрет дадена служба.

" Как работи този принцип при длъжностен кабинет? Радев назначава длъжностен кабинет. Този кабинет не се регистрира пред Народно заседание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, основен секретар и други А Радев утвърждава с декрет назначения на личния си кабинет. Тотално тъпчене на разделянето на управляващите, тяхната самостоятелност. И най-много на правилото - власт, власт възпира ", аргументира се Явор Божанков.

Той показва, че измененията, които ще предложи, включват назначенията в Съвета за електронни медии, Българска национална банка, Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност. " И доста други. Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално ", добавя депутатът.

Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става по друго време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор.

Божанков признава, че " това Народно заседание върви към промени в Конституцията, само че процедурата е тежка а болшинствата - несигурни ".

За своя закопроект той ще търси поддръжка от парламентарната си група, " по-късно от останалите парламентарни групи ".

Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, споделя в умозаключение Явор Божанков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР