Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар

...
Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар
Коментари Харесай

Божидар Божанов с много важно инфо за мобилното приложение "еЗдраве"

Депутатът от ПП-ДБ и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов във Facebook:

Мобилното приложение " еЗдраве " и my.his.bg дават достъп до здравното ни досие - прегледи, посоки, проучвания и други Освен достъпа до самата здравна информация, по този начин получаваме достъп и до здравноосигурителни събития, което разрешава да установим дали някой е записал фиктивни прегледи, проучвания, хоспитализации.

Наскоро ми писа жител, открил такива фиктивни събития, тъй че тази бистрота работи и служи за прекъсване на източването на бюджета на здравната каса.

Проблемът е, че достъпът е единствено с дипломиран електронен автограф, което лимитира доста потреблението. От друга страна, здравните данни са чувствителни (чл. 9 от GDPR) и не следва да рискуваме нерегламентиран достъп.

Затова през вчерашния ден изпратих въпрос на министъра на опазването на здравето дали възнамеряват непълен достъп до здравното досие с ПИК на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, с който пациентите да имат достъп единствено до съществуването и типа на събитията, само че не и до здравни данни. Системата за електронна автентикация на Министерство на електронното ръководство дава интеграция с всички налични средства и считам, че ще има мощен положителен резултат, в случай че подобен непълен достъп бъде разрешен за прекъсване на някои " кранчета ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР